Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vi betalar tillbaka våra bolån för långsamt

Det har varit ganska mycket snack om bolån de senaste åren och man har varit oroliga för att folk har för hög belåningsgrad eller att de inte amorterar på sina lån etc. Det har börjat bli bättre men det betyder inte att vi just nu har ett perfekt läge, enligt t ex Stefan Ingves och Finansinspektionen.

Enligt en rapport från Finansinspektionen har vi börjat få lite bättre ordning på belåningsgraden. Den genomsnittliga belåningsgraden har stabiliserats runt 70 %. Detta betyder att lånens storlek är runt 70 % av bostadens värde.

Det ser också ut som att vi fortsätter att låna mer och mer. 2006 hade vi en ökning av lånen med hela 13 % och så mycket är det inte idag. Nu ökar bolånen med ungefär 4 % per år, vilket ju är klart bättre, men det är fortfarande en ökning och detta trots att bostadspriserna går upp.

Det som också oroar är återbetalningstiden för lånen. För det första är det många som inte amorterar alls på sina bolån. 2011 var det 43 % som amorterande på sina lån och detta har nu förbättrats en hel del då den siffran 2012 låg på 57 %. Det innebär dock att det fortfarande är ca 43 % som inte alls amorterar på sina lån.

Det verkar ta lite väl lång tid att återbetala bolånen. I den takt som hålls nu skulle bolånen återbetalas på över 140 år, vilket ju låter lite länge. Tanken är att lånen helst ska återbetalas på 50 - 60 år och inte 140. Det kan definitivt tänkas att man kommer utreda de långa återbetalningstiderna och den höga andelen amorteringsfria lån. En sådan utredning rekommenderar åtminstone Finansinspektionen.

Tanken med att inte amortera alls på sitt bolån grundas i att bostaden kommer att vara värd mer än lånen när det är dags att sälja. Om man räknar med att belåningsgraden är 70 %, alltså att man har lånat till 70 % av bostadens värde, kanske man känner sig trygg i att bostaden inte kommer att sjunka så pass mycket i värde att det inte går ihop.

Dock vet man aldrig hur bostadsmarknaden kommer att se ut och man bör kanske inte riskera sin ekonomi genom att inte amortera om man faktiskt har möjligheten att göra det. I vilket fall är detta ett hett ämne och det kommer säkerligen göras en och annan utredning de närmaste åren, så det är bara att hänga med och se vad som händer.

Följ oss på Facebook