Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Billigare med värmeljus än el

Elen är inte direkt billig på kalla vinterdagar. Ett alternativ till elen, om än kanske inte det mest miljövänliga, är att tända värmeljus istället. Enligt uträkningar kan det faktiskt vara klart billigare att fixa lite extra värme med hjälp av värmeljus istället för att använda dyr el.

Enligt en gammal uträkning av Ny Teknik ger 100 värmeljus ungefär 10 kW i energi. Om ljusen brinner i fyra timmar skulle detta då ge 40 kWH. Om man sedan räknar med att ett paket med hyfsat billiga värmeljus kostar från 25 kr och uppåt kan man räkna ut att det skulle kosta 62,5 kr per kWh. Och det är klart mindre än vad du får betala elbolagen för elen en kall vinterdag.

Du skulle alltså rent teoretisk kunna spara en hel del pengar på att använda värmeljus för lite extra värme istället för att köra på med elen. Dessutom är priset för värmeljusen efter skatter och avgifter, för el får du även betala moms, elcertifikat och annat som gör att slutpriset blir klart högre. Nu när elbolagen gör enorma vinster och har väldigt stor marginal (skillnad mellan hur mycket det kostar att producera elen och vad de säljer den för) är det ännu mer uppenbart.

Det kan även vara ett bra tips att t ex elda i öppen spis eller kamin då även ved och liknande har ett pris per kWh som är klart billigare än de rörliga elpriserna. Det finns många bra sätt att spara pengar på om man verkligen vill och sådant som att elda eller till och med att använda värmeljus kan göra större skillnad än man kan tro. Och så är det ju mysigt dessutom!

Fler bra spartips när det gäller el hittar du här

Följ oss på Facebook