Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Så fixar du julklappar med en liten budget

Julen är en tid då vi firar och är glada och myser med familj och vänner. Dock är det även en tid då vi spenderar väldigt mycket pengar. Pressen kan ligga på oss att spendera klart mycket mer än vi borde eller har råd med, speciellt när det gäller julklappar. Här går vi igenom en del bra tips på hur man kan fixa julklapparna riktigt billigt.

Gör det själv

Ett bra tips för dig som vill spara in pengar på julklappar är att tillverka dem själv. Det finns massor av tips på saker man kan skapa helt själv, t ex ett fint armband, en tavla som man ritat, ett fotokollage, en stickad mössa eller halsduk, ett foto i hemmagjord ram etc. Allt handlar om att ha lite fantasi.

Saker som man gör själv är personliga vilket är ett stort plus rent allmänt när det gäller julklappar. Ofta kan det kännas som man lagt ner mer tid, eftertanke och kärlek på en sådan sak jämfört med något opersonligt som man klickat hem från Internet på 5 minuter. Så varför inte spara pengar och vara personlig och kärleksfull på samma gång.

Ge bort dig själv

Ett annat väldigt smart tips är att ge bort en tjänst eller något du kan göra för någon annan eller tillsammans med någon. Det finns en hel del bra exempel på detta också - så som en ordentlig massage, en dag där du hjälper till att t ex måla om vardagsrummet eller en arbetsdag i trädgården eller på landet. Det kan även vara att du ger bort en hemmakväll hos dig med middag till din brorsa eller en dag på stan till flickvännen där du är smakråd och bjuder på lunch etc.

Det handlar mycket om att umgås och att ha trevligt tillsammans. Julklappar av det här slaget kan vara mer uppskattade än prylar, speciellt om det är något speciellt som någon verkligen behöver hjälp med eller om man helt enkelt kan umgås med sina nära och kära. Fundera på vad du är extra bra på som du kan hjälpa till med eller vad familj och vänner skulle behöva hjälp med och ge bort en tjänst. De kostar inte pengar, bara tid.

Handla billigt på nätet

Att det går att handla ganska billigt på Internet vet nog de flesta men det går faktiskt att handla riktigt billigt till och med om man bara går till rätt ställe och handlar rätt typ av saker. En riktigt bra sida för dig som vill fynda är Ebay. Här finns näst intill allting och många gånger kan du köpa saker för klart lägre pris än i vanliga butiker.

Med en sida som Ebay handlar det om att handla rätt typ av prylar om du verkligen vill fynda. Du köper ofta saker från t ex Kina och då vill du kanske inte köpa några stora saker eftersom frakten ska hållas nere. Du köper så klart inte en TV på detta vis men det funkar utmärkt för sådant som mobiltillbehör, posters, elektroniktillbehör och i princip alla typer av småsaker och prylar.

Några exempel på prisskillnader kan t ex vara en HDMI-kabel som i vanlig elektronikbutik kostar från 200 kr och uppåt men på Ebay kan kosta så lite som 20 kr med frakten inkluderad (då frakten ofta är gratis). Annat exempel är t ex träningshandskar från någon sportbutik som går på ca 200 kr. På Ebay kan du köpa ett par ungefär likvärdiga (fast utan något speciellt märke) från ca 50 kr inkl frakt. Givetvis är det oftast generiska saker utan märke man köper men i väldigt många fall gör det inget att det inte är ett fint märke så länge prylen funkar som den ska.

Handla på outlets och i billiga butiker

Om man planerar sina julklappsköp ordentligt kan man ofta komma undan med klart lägre priser. Att gå på stan någon vecka före jul för att hitta det man vill ha är inte helt bra för plånboken. Om du istället kan besöka några olika outlets och lågprisbutiker under året kan du ofta fixa din julklappsshopping där och spara en stor slant.

Du kan exempelvis ta en sväng till Gekås i Ullared (eller liknande butiker i närheten av där du bor) och där fynda billiga böcker, leksaker, kläder, köksprylar, fritidsprylar och mycket annat. Många gånger är priserna klart lägre än normalt och om du har några idéer på saker du kan köpa eller om du åtminstone har julklappar i åtanke när du är där så kan du passa på att köpa när du hittar nåt passande. Julklappar behöver inte vara dyra för att uppskattas. Det är tanken som räknas.

Andra bra tips som håller julklappskostnaderna nere

Utöver att handla smart och billigt kan man även hålla nere kostnaderna på andra sätt, t ex genom att komma överens med familj och vänner att inte spendera så mycket på julklappar. Ifall man har en begränsad ekonomi och inte känner att man har råd att lägga för mycket på paket så kan man hitta på någon smart lösning och inte köpa för mycket.

Sätt gränser

En enkel och bra lösning är att bestämma lite gränser för julklappsköpen. Det kan vara så att man säger att var och en köper max ett paket till varje person, så att om du firar jul med sex andra så köper du sex paket och sen räcker det. Då slipper man fundera på att köpa väldigt många paket.

Ännu bättre kan det vara att sätta en gräns för hur mycket varje paket får kosta - t ex att gränsen är 50 kr eller 100 kr per julklapp. På så vis behöver det inte bli så dyrt. Det viktiga är att man ger någon liten rolig sak och det kan vara mer en kul grej eller något smart än att det måste vara något dyrt. Det är tanken som räknas och att det helt enkelt är lite kul och spännande att få något under granen.

Kör en lek där ni lottar ut klapparna

En lek av detta slag går ut på att alla som firar jul tillsammans bara köper ett enda paket totalt. Det ska då vara något ganska allmänt, en rolig eller användbar grej som inte är riktad till en viss person utan som vem som helst kan nyttja. Man sätter en gräns för hur mycket klappen ungefär ska kosta - t ex 200 kr.

Alla tar med sin julklapp och lägger under granen. När det sedan är dags för utdelning av julklappar så lottas vem som får vilken julklapp så att det blir slumpmässigt vem som får något av dig och vem du får från. På så vis kommer man undan väldigt billigt, det blir spännande och det kan bli en rolig grej. Detta funkar speciellt bra om man firar jul tillsammans med väldigt många andra i stora släkter där det inte håller att köpa julklappar till varje enskild person.

Skippa julklappar helt eller delvis

Man kan alltid helt skippa julklapparna om man tycker att det känns onödigt. Många skulle nog säga att det är tråkigt men ifall man har en begränsad ekonomi så kan det vara en idé, speciellt om man inte är så mycket för julklappar. Man slipper ju då även jobbet med att köpa dem och att irra runt på stan för att komma på nåt att ge bort.

Alternativt om det finns barn i familjen så säger man att man bara ger till barnen och så låter man bli paket i övrigt. Barnen gillar så klart julklappar och det vore kanske tråkigt att inte ge dem något men vuxna uppskattar ofta lika gärna gott sällskap, god mat, lite god choklad och julmust till Kalle Anka och allt det andra som kommer med julen. Då behövs inga paket.

Följ oss på Facebook