Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Semesterresa på liten budget funkar fint

När vårsolen börjar titta fram blir man påmind om att det finns en sol och värme. Att vi faktiskt är på väg mot sommaren så sakta och allt vad det innebär. Det kan ofta innebära lite semester, vilket är fantastiskt härligt, men ibland har man inte så mycket pengar att lägga på en semesterresa. Här ska jag samla ett gäng små men bra tips på hur man kan maxa sin semesterbudget och göra roliga saker för en liten peng.

Det är nog inte ovanligt att man tänker att en semesterresa måste kosta mycket pengar och att man inte har råd att åka om man har en liten budget. Visst kräver det en del pengar om man vill ut och resa men kanske inte så mycket som man kan tro. Speciellt inte om man är inställd på att resa billigt och har ett ekonomiskt tänkt från början.

Jag ska i detta blogginlägg försöka lista en del bra tips och tankar för hur man kan klara en resa även på en lite mindre budget och hur man kan ha skoj utan att det ska bli allt för dyrt. Alla tips kommer givetvis inte passa alla men du får plocka ut dem som är i din smak.

Spara till din resa i förväg

Ett bra tips att börja med, som inte direkt handlar om resa billigt men som ändå är viktigt, är att man ska försöka spara pengar till sin resa i förväg. Om man räknar med att åka iväg på sommaren, eller åtminstone skulle vilja, så har man ju också något specifikt att spara pengar till. En resa är dessutom något väldigt roligt och trevligt så det kanske blir lite enklare att spara pengar till en sådan jämfört med att spara till något annat (t ex om man behöver köpa en ny kyl).

Om du har en hyfsat hälsosam ekonomi så har du även utrymme för en del sparande. Du har en del buffertsparande till oväntade utgifter, du har lite sparande för framtiden t ex i aktier eller fonder och du har lite sparande på kortare sikt för sådant som du vill göra eller köpa. Det är det här sista sparandet som sedan går till din resa.

Kan du spara lite pengar varje månad till nöjen så kan du försöka lägga undan pengar som är öronmärkta just för en semesterresa. Hur mycket pengar du behöver för resan beror givetvis på vad du vill göra och vart du vill åka så du får försöka anpassa lite hur mycket du lägger undan.

Allt du kan spara till en resa i förväg är bra och det gör att du slipper låna pengar eller rensa dina konton när du ska iväg utomlands. Att spara pengar till sådant man vill göra är ett ansvarsfullt och bra sätt att finansiera sina köp. Då har man som minst risk för att hamna i en dålig ekonomisk sits.

Att välja resmål, tid för resa och liknande

Tips för semesterresa med liten budget

Hur dyrt det blir att resa utomlands beror givetvis till stor del på vart man vill åka och när. Att åka till Thailand blir givetvis dyrare än att åka till Danmark. För den som har en liten budget kan första steget vara att bestämma vart man ska åka och välja ett resmål som passar budgeten.

Man måste inte åka till Thailand. Har man en mindre budget så finns det andra alternativ. Du kanske kan få två veckors semester på något billigare ställe så som Bulgarien istället för en vecka i Thailand osv. Känner du att du har en väldigt tight budget så kan du även som sagt se över andra alternativ så som Danmark eller Polen osv som kan vara nog så fina och roliga länder att besöka om man har rätt inställning.

Att välja tidpunkt för sin resa har också stor betydelse för priset. Åker man när det är högsäsong blir det genast mycket dyrare och ifall man väntat med att boka en resa till nära inpå så kan det bli extra dyrt om det är dåligt väder i Sverige. Då höjer resebolagen priserna eftersom efterfrågan ökar.

För dig som vill resa billigt är det bäst att försöka åka när det inte är mitt i högsäsongen. Det behöver inte vara helt ”off season” heller för den delen men det kanske kan vara i början eller slutet av säsongen. Det går att få hotell och flygbiljetter klart billigare om man väljer en sådan tid för sin resa.

Restresor billiga och spännande

Restresor är populärt och där har vi också ett bra sätt att resa billigare. Det som kanske kan vara skrämmande med en restresa är för det första att man inte kan bestämma och boka in resan långt i förväg och att man inte heller vet exakt vad man får. Många tycker nog inte om den idén men det är inte så farligt som det låter.

Om man bara vågar chansa lite så kan en restresa vara ett riktigt bra sätt att få till en eller ett par härliga veckor i något varmt land. Du måste bara våga chansa lite. Om du väljer ospecificerat hotell så kan du ofta få riktigt bra hotell, även om du då och då kan gå på en nit också.

Har du en liten budget så är det helt klart värt att prova en restresa och rulla tärningen lite. I de flesta fall blir folk nöjda och med tiden lär man sig även vad man ska tänka på för att få ut som mest av sin restresa. Tänk på att just vädret i Sverige kan påverka priset ganska mycket på restresor.

Bo billigt och spara pengar

Hotell och boende är givetvis en ganska stor del av den totala kostnaden för en resa utomlands. Du måste bo någonstans och helst vill du bo på ett hyfsat bra ställe. Boende kan verkligen variera i pris från billigt till extremt dyrt så där har man möjlighet att spara pengar om man har en liten budget.

För att bo billigt måste man oftast behöva kompromissa på något vis. Frågan är mest på vilket sätt man väljer att kompromissa. Priset kan bero på hotellets standard (hur många stjärnor det har), dess läge, rummens storlek, typ av boende och en del andra saker.

Om du har en begränsad budget får du fundera på vad som är viktigast när du bor. Om du vill ha ett finare hotell så kanske du istället kan offra läget lite, t ex att det ligger en bit bort från stranden eller från centrum och därför är billigare. Eller så offrar du standarden och bor i ett enklare rum, på ett lite äldre hotell, men som ligger mitt i smeten eller precis vid stranden.

Du som inte är så kinkig kan spara mycket pengar på att bo på ett pensionat eller ett vanderarhem istället. För många som reser är hotellet bara ett ställe där man sover på nätterna och som man inte direkt har några krav på i övrigt och då kan man lika gärna spendera mindre pengar på sitt rum och ha mer pengar över till mat och upplevelser osv.

Då spelar det inte så stor roll om rummet är litet eller ifall det är lite slitet. Vandrarhem och pensionat kan ofta vara riktigt billiga och om man t ex väljer att ha delat badrum eller kanske till och me delat rum så har man riktigt låga priser, även på sådana boenden som ligger riktigt centralt.

Försök att bestämma vad som är viktigast för dig och leta efter ett boende som har det som du tycker är viktigt. Då kan du spara pengar på de sakerna som inte är lika viktiga istället.

Maten är en stor kostnad när man reser

När man bokar en resa så ser man kanske huvudsakligen kostanden för hotellet och flyget och sådana saker och då kan man försöka vara lite sparsam och leta efter prisvärda alternativ, men man ska definitivt inte glömma bort maten.

Om man åker på en resa där man är utomlands i sju dagar, med en familj på två vuxna och två barn så blir det en hel del pengar i matbudget. Om man räknar med att äta frukost för 50 kr / person, lunch för 100 kr / person och sen middag för 200 kr / person varje dag i dessa sju dagar så skulle det bli totalt 9 800 kr bara för maten.

Det är ganska mycket pengar som går åt bara för att man ska hålla sig mätt och glad. Det är därför ganska viktigt att fundera på om det går att spara lite pengar på mat ifall man känner behov av att strama åt sin budget. Givetvis vill man unna sig en del och äta gott när man är utomlands men det kanske går att balansera lite.

Ett bra sätt att spara pengar på mat är att t ex äta egen frukost istället för att äta frukost ute eller betala för hotellfrukost. Du kan köpa färska och goda frallor i en supermarket och lite pålägg och äta frulle på balkongen och på så vis inte lägga mer än kanske 15-20 kr per person istället för 50 kr.

Du kan även om du vill försöka göra något liknande med lunchen, åtminstone vissa dagar. Om man har ett lägenhetshotell istället för ett vanligt hotell så har man vanligen ett litet enkelt kök i sin lägenhet och då kan man lätt göra enklare mat. Du kan då fixa lite pasta och korv och sådana saker och avnjuta dem på balkongen istället för att äta på restaurang.

Exakt hur du går till väga för att spara pengar kan variera men det kan vara så enkelt att du hoppar över lunch på restaurang ett par dagar i veckan och äter hemma (lagad mat eller bara någon baguette från en supermarket). Kanske kan det fungera att helt enkelt äta en senare större frukost och sen hoppa över lunchen och äta en aningen tidigare middag. Givetvis funkar det även att försöka välja billigare restauranger och billigare maträtter när du äter ute.

Du kan på olika vis bolla med idéer för att spara pengar på mat. Olika varianter funkar för olika personer. Det viktiga är att du tänker på den här kostnadsposten, för den är ganska stor. Försök att spara så gott det går. Om alla i familjen är med på vad som gäller från början så är det även enklare att få till en bra plan för billigare mat.

Aktiviteter som inte kostar så mycket

När man är ute och reser så vill man givetvis ha skoj också och då vill man göra saker. Oftast kan man göra ganska mycket utan att det kostar så mycket pengar. En del saker kostar självklart och där har man också en avvägning, att försöka att inte lägga för mycket pengar på sådant.

Att sola och bada är vanligen billigt eller gratis. Om du har en liten resebudget så kanske du kan skippa att betala för en solstol på stranden utan ligga på ett badlakan istället osv. Alla sätt att spara pengar är bra sätt och det är som sagt alltid en balansgång. Spara in på sådant som inte är så viktigt för att ha råd med de saker som du verkligen värdesätter.

Shopping är en sådan grej som kan vara farligt. Det är roligt att shoppa och det är många som shoppar extra mycket utomlands men det är en dyr aktivitet som man gärna kan skippa. Gå gärna och titta i butikerna men undvik köp i onödan. Det finns mycket nog att lägga pengar på när man är utomlands utan att spendera dem på att köpa saker som man inte direkt behöver.

Ifall du har åkt på en shoppingresa så är ju själva grejen givetvis att shoppa men då måste du ju även ha budgeterat för detta från början och räknat in hur mycket du har råd att lägga på shopping så att du vet i förväg.

I övrigt får du fundera på vad du vill göra på din semesterresa och fundera på vad du har råd till och vad du vill prioritera. För ett sportfan är det kanske viktigast av allt att gå på en fotbollsmatch eller liknande och då är det ju en sak som är värd pengarna men i annat fall kan man få välja bort de allt för dyra sakerna för att rent allmänt kunna njuta av en trevlig resa.

Fundera i förväg och gör en budget

Ett allmänt tips som har återkommit många gånger här ovan är att man ska göra dina val och prioritera det som man tycker är viktigt / roligt. Om man sätter upp en budget i förväg så kan man se vad man har råd att göra och vad man inte har råd med och då är det enklare att välja bort saker.

Ifall du vill göra en massa olika saker som totalt blir dyrare än du har råd med så måste du kapa en del kostnader. Fundera bara på vad du vill kapa. Vad är viktigt och mindre viktigt? Kan / vill du kapa boendekostnaden, matkostnaderna, välja ett annat billigare resmål, hitta på andra mer prisvärda aktiviteter etc?

Att ha en bra budget i förväg gör att du kan svara på dessa frågor och skapa en resa som passar din plånbok. En budget är bra för många olika situationer och den är viktig när man planerar sin resa. Du har en viss mängd pengar du kan lägga på din resa och du kan inte gärna överstiga den gränsen. Det enda du kan göra är att bestämma hur du ska fördela pengarna och hur du ska få ut så mycket härlig semesterresa av dem som möjligt.

Följ oss på Facebook