Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sommar, sol och spartips

Nu har vi kommit en bit in i juli och trots att man saknar de riktigt fina sommardagarna med mycket sol och längre perioder med fint väder så är det ändå sommar. Det betyder att det är lite lugnare för oss som har hand om Ekonomi-portalen. Blogginläggen kommer inte riktigt lika tätt och det kan ta lite längre tid att få svar på ett mail och så där. För att få in något vettigt i detta inlägg passar jag på att hitta några bra spartips som är specifika för sommaren.

Spartips speciellt för sommaren

Spara pengar vill man gärna göra året runt men det kan tänkas att det finns vissa saker man kan göra specifikt på sommaren som gör att man kan spara några extra kronor. Här kommer lite tips på bra och somriga spartips när det gäller t ex el, mat och andra kostnader.

 • Rätt temperatur - Eftersom det är så varmt ute (för det mesta) behöver man inte jobba så hårt med att att hålla en vettig temperatur inomhus. Det går ofta bra att sänka värmen några grader utan att någon märker av det. Om det istället skulle vara för varmt inomhus brukar det fungera bra att vädra ordentligt.
 • Grilla smart - De flesta brukar nog tycka att det hör sommaren till att slänga på något gott på grillen. Om du t ex har eller kan skaffa ved att elda kan detta vara ett ekonomiskt sätt att laga mat. Du sparar först och främst in el från spis och ugn men slipper även köpa dyr grillkol / briketter. Det tar lite längre tid innan du är redo att grilla men det funkar lika bra i övrigt.
 • Spara på vägarna - Om du tänkt åka någonstans i Sverige med bil i sommar, t ex med husvagnen eller till sommarstugan etc kan det vara bra att tänka på att köra på ett sätt som sparar pengar. Bra tips är t ex att ha ett bra flöde i körningen, utan snabba accelerationer etc. Se till att ha rätt lufttryck i däcken. Undvik takräcken, cykelställ, takbox etc om du inte absolut måste ha dem, då de ger onödigt luftmotstånd.
 • För dig som ska utomlands

  • Lamporna - Många som åker utomlands vill att det inte ska se helt öde ut i huset i en eller två veckor, så de ser till att ha några lampor på timer som tänds vissa tider. Vanligen vill man ju inte ha lampor tända ifall man inte är i rummet men detta är ett undantag. Se dock till att du kör på lågenergilampor för alla lampor som går på timer så sparar du i alla fall lite energi.
  • Stand-by - All din elektronik väntar snällt på stand-by för att det ska gå snabbt att sätta på tv:n när du väl vill använda den. Allt som står på stand-by så som tv, stereo, dvd-spelare, hemmabio osv drar dock el och det är alltid bra att stänga av helt. Ska du utomlands finns det inga skäl alls att inte stänga av allt helt och hållet. Du kan dra ur sladdarna så slipper du även oroa dig för åska och blixtnedslag.
  • Reseförsäkring - Det kanske inte är det mest fantasifulla tipset men det är bra att se till att man har en vettig reseförsäkring. Om något händer - från sjukdom till stöld - kan du få pengar som ersätter kostnader eller som helt enkelt ersätter dig för förlorad semester. Du kan även få ersättning för sådant du inte alltid tänker på, t ex om din väska blir försenad eller skadad vid flygresan.

  Med lite tur kanske någon kan ha nytta av dessa tips. Vi på Ekonomi-portalen.com önskar i vilket fall er alla en härlig och solig sommar och återkommer med fler blogginlägg lite längre fram (exakt när beror på hur mycket fint väder vi har).

Följ oss på Facebook