Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkringsbolag

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!

De flesta vet förmodligen var ett försäkringsbolag är för någonting. För er som inte är helt säkra kan vi säga att det är ett företag som erbjuder olika slags försäkringar för dig som person, för egendom så som bil, hus och båt och för en hel del andra situationer.

En försäkring är en tjänst som bygger på trygghet för kunden och som helt enkelt handlar om att ifall någonting skulle hända dig eller din egendom så kan du få pengar från försäkringsbolaget som täcker upp det mesta av kostnaden som uppstår. För att du utnyttjar denna tjänst måste du betala ett visst belopp varje månad eller år till försäkringsbolaget.

Att förklara vad försäkringsbolag och försäkringar är kanske i de flesta fall inte behövs men det kan kanske ändå vara skönt att reda ut saker och ting. Här ska vi dock snabbt gå vidare och även prata lite om andra saker som är kopplade till försäkringsbolag som kan vara bra eller viktigt att veta.

Det finns många försäkringsbolag i Sverige

För oss svenskar finns det ett riktigt bra utbud av försäkringar från flera olika försäkringsbolag. Det finns många stora bolag men även ett antal lite mindre som kanske specialiserat sig på en viss typ av försäkringar. Fördelen med detta är att det för oss konsumenter finns mycket att välja på och att de olika aktörerna på försäkringsmarknaden tvingas slåss om att få oss som sina kunder. Konkurrens av det här slaget leder till att priserna går ner och att det blir lättare att hitta billiga och bra försäkringar. Det gäller bara att man tar sig tid att kolla runt innan man väljer en viss försäkring, så kan man spara en del pengar.

Att jämföra försäkringsbolag

För att kunna utnyttja den konkurrens som finns måste man veta hur man på bästa sätt hittar de billigaste försäkringarna. För att få en bra försäkring krävs det ofta att man lägger ner åtminstone lite tid innan sitt beslut på att söka information och priser och att se efter vad som är bäst. När du ska jämföra priser på försäkringar gäller det först och främst att få fram ett pris, vilket när det gäller försäkringar är lite krångligare än man kanske kan tro.

Hur mycket din försäkringspremie kostar beror på flera olika saker. Det är nämligen så att priset på en försäkring kan variera och beror på olika faktorer. Vissa av dessa faktorer är kopplade direkt till dig, vilket innebär att försäkringspremien också varierar från person till person. Men vad är det då som avgör hur mycket just din försäkring kommer att kosta, och hur ska du då kunna jämföra försäkringar? Till att börja med måste du bestämma vilken sorts försäkring du vill ha. Försök att jämföra försäkringar som är så lika som möjligt, för att själva jämförelsen ska bli rättvis.

När du besöker ett försäkringsbolag kan du fylla i ett formulär för att få en offert. En offert är ett förslag på hur mycket en specifik försäkring skulle kosta just dig, baserat på de faktorer som du skriver in när du begär offerten. Du får fylla i många olika uppgifter om dig själv och andra relevanta saker och dessa används sedan för att avgöra hur mycket en försäkring skulle kosta.

De saker som påverkar priset skulle exempelvis kunna vara ålder, hur många år du varit skadefri, om du har andra försäkringar hos samma försäkringsbolag och lite annat sådant. När du fyllt i allt kan du få veta priset på din försäkring. Detta kan du göra hos flera olika försäkringsbolag och sedan jämföra resultatet. Ifall du redan är kund hos ett visst försäkringsbolag kan det ofta vara bra att samla alla dina försäkringar hos samma då du många gånger får en bra rabatt då.

Mer om försäkringsbolag

Att besluta om man ska skaffa en försäkring eller ej kan ibland vara tufft. Det handlar nästan alltid om att ställa kostnaden mot risken att man råkar ut för någonting och hur mycket detta då kan tänkas kosta. Försäkringsbolagen tycker att det är bra att du är nervös och rädd för att någonting ska inträffa som innebär en kostnad för dig. Då får de chansen att sälja fler försäkringar. I vissa fall är en försäkring en bra idé, speciellt om det handlar om dyra saker så som hus, bilar och båtar etc. eller om din egen eller din familjs säkerhet och hälsa. I vissa andra fall kanske det inte är nödvändigt med en försäkring.

Varje försäkring (med vissa undantag) har en så kallad självrisk. Det är den summa pengar som du själv måste betala ur egen ficka innan dess att försäkringsbolaget går in och betalar resten i de fall du behöver utnyttja en försäkring. Ifall du t ex blir av med din cykel så måste du kanske själv betala 1000 kr innan försäkringsbolaget går in med resten av pengarna när du ska köpa en ny cykel. Du kan ofta välja ifall du vill ha en hög, mellanhög eller låg självrisk när du tecknar din försäkring.

Detta är ännu en sak som påverkar hur dyr själva försäkringen blir. Ifall du väljer en hög självrisk blir försäkringspremien lägre och väljer du en låg självrisk blir den istället högre, för att kompensera. Då din cykel t ex inte är värd så mycket så är det också onödigt att försäkra den ifall självrisken ändå är lika hög som priset på en ny likvärdig cykel. Tänk alltså alltid över ifall du behöver en försäkring i förväg.

Följ oss på Facebook