Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Grönt kort

Varje fordon som framförs på allmän väg ska ha en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen ger skydd för föraren av fordonet, medpassagerare andra människor och deras egendom. Den är till för att det alltid ska finnas ett grundläggande skydd för människor och egendom.

Trafikförsäkringen är obligatorisk för alla som vill köra bil, moped, husbil eller annat fordon på allmänna vägar och den fungerar så att om du krockar med någon så ersätter din trafikförsäkring skadorna på den andres bil och eventuellt personer i bilen. På samma sätt ersätter annan persons trafikförsäkring ifall han eller hon är den som krockar med dig. Du får dock ingen ersättning för skador på egen bil ifall du orsakar en krock.

Varje land i Europa har sin egen variant av trafikförsäkringen men när man är ute och kör i andra länder gäller det egna landets trafikförsäkring. Om någon skulle krocka med dig utomlands är det alltså den här personens trafikförsäkring, i det land han eller hon kommer ifrån, som går in och betalar för skadorna.

Det finns ett stort samarbete mellan mängder av europeiska länder, i princip alla är med. Detta så kallade Gröna kort-samarbete gör att det är fritt för människor från alla medlemsländer att köra i andra länder med det egna landets trafikförsäkring. Du behöver alltså inte ha en trafikförsäkring för varje land du besöker som tur är. I vissa länder krävs dock att man har någon slags bevis på att man har en trafikförsäkring i sitt eget land, ett grönt kort.

Det gröna kortet (som även kallas för Internationellt försäkringskort för motorfordon) är alltså ett bevis på att du har en trafikförsäkring och det gör att du utan problem kan köra i alla länder som samarbetar, vilket är i princip alla länder. Det är inte alla länder som kräver att du har ett grönt kort men vissa gör det och det är inte dumt att ha ett sådant kort redo i bilen för att visa upp om det behövs.

Hur skaffar jag ett grönt kort?

Ett grönt kort skaffar du enkel och det är helt gratis. Du kan beställa ditt gröna kort hos ditt försäkringsbolag. Normalt kan du göra detta genom att bara fylla i några få uppgifter på försäkringsbolagets webbsida, som försäkringsnummer och registreringsnummer. Sedan får du ditt kort hemskickat.

Länder där man måste ha grönt kort

I nedanstående länder behövs ett Internationellt försäkringskort för motorfordon, vilket också kallas för grönt kort. Det man ska tänka på är att det kan vara mycket bra att ha ett grönt kort även i en del andra länder även om det inte nödvändigtvis är ett måste. Ett bra tips är att helt enkelt ha sitt gröna kort med sig varje gång man åker utanför Norden. Förutom grönt kort bör man i dessa länder och även i en del andra länder ta med bilens registreringsbevis så att man kan visa upp detta vid behov.

Krav på grönt kort: Albanien, Bosnien-Hercegovina, Iran, Israel, Litauen, Makedonien, Marocko, Moldavien, Ryssland, Serbien, Tunisien, Turkiet, Ukraina, Vitryssland

Mer om Grönt kort hos Trafikförsäkringsföreningen

Följ oss på Facebook