Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Halvförsäkring - Bil

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste bilförsäkringen!

Det finns ett antal olika nivåer för din bilförsäkring. Halvförsäkringen är i princip den andra nivån av tre och erbjuder ett ganska bra skydd för din bil men dock inte fullt skydd. Här kommer vi att gå igenom vad som ingår och vad som inte ingår och vad du kan tänka på när det gäller halvförsäkring.

Detta ingår i en halvförsäkring för bil

Något som alla måste ha som har en bil är en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är lite som en bas när det gäller försäkring för din bil och den försäkrar dig mot skador på dig själv eller andra personer som du eventuellt kan råka skada när du råkar ut för en olycka av något slag. Den ger dig även skydd mot skador på andra fordon eller annans egendom i övrigt som du åstadkommer med din bil. En trafikförsäkring måste alla ha enligt lag och det är även den första delen som en halvförsäkring består av.

En halvförsäkring blir en halvförsäkring när man till trafikförsäkringen även lägger på en delkaskoförsäkring. Detta innebär att förutom det skydd som trafikförsäkringen erbjuder, alltså pengar som täcker skador på dig själv och andra människor samt skador på andra fordon, så får du även skydd för ett antal andra saker. Det som en delkaskoförsäkring ger dig är skydd ifall din bil blir stulen eller ifall bilen skulle börja brinna. Du har även skydd mot glasskador, t ex om någon av dina rutor skulle bli skadad eller gå sönder.

Utöver detta täcker en halvförsäkring för bil även kostnader som kan tänkas uppstå ifall du skulle behöva rättslig hjälp i samband med någon tvist som uppkommit efter en olycka eller bil-relaterad händelse. Kostnader för advokat och annat i samband med sådana tvister kan bli dyrt och det är därför bra med skydd på detta område. Dessutom kan du även på samma sätt få ekonomiskt stöd ifall du efter en olycka behöver prata med en psykolog eller annan person för stöd.

Skador på din bil ingår ej i en halvförsäkring

Du ska alltid komma ihåg att det inte finns några möjligheter att få pengar som täcker skador på din egen bil om du råkar ut för en olycka. Ifall du själv orsakar olyckan så kommer din trafikförsäkring, som ingår i en halvförsäkring, att betala pengar som täcker kostnader för skador på andra bilar eller annan egendom men ej på din bil. Du kan endast få pengar för skador på din bil från någon annans trafikförsäkring, vilket endast är möjligt om det är den personen som har orsakat olyckan.

Ifall du vill skaffa en försäkring som täcker skador på din bil, oavsett hur dessa skador uppkommer (självklart med undantag ifall du själv med vilje skadar din bil, men det har du väl inte tänkt) så kan du uppgradera din halvförsäkring till en helförsäkring istället. Detta gör du genom att lägga till en så kallad vagnskadeförsäkring till din trafikförsäkring och din delkaskoförsäkring. Genom att göra detta har du ett skydd även för din egen bil och kan få pengar för skador som uppkommer i trafikolyckor men även skador som uppkommer genom t ex skadegörelse eller ifall din bil skadas i samband med någon helt annan slags olycka, t ex ifall ett träd faller ner på din parkerade bil.