Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Hemförsäkring - Mobil

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste hemförsäkringen!

Hemförsäkringen täcker upp ett antal olika saker och betalar ut pengar t ex om din egendom skadas, förstörs eller blir stulen. Något som ingår i begreppet egendom är mobilen, vilket i dagens samhälle är ett livsviktigt nav i tillvaron för många människor. Du som har en mobil som du är rädd om kanske funderar på vad som gäller för mobilen i hemförsäkringen och i vilka situationer du kan få ut pengar osv. Detta ska vi försöka klargöra så gott det går i denna artikel.

I vilka fall täcker hemförsäkringen problem med mobil?

En hemförsäkring täcker ifall din egendom blir skadad eller förstörs. Ifall din mobiltelefon skulle råka bli skadad, gå sönder eller bli stulen kan du få ersättning för detta från din försäkring. Ifall din mobil går sönder eller skadas kan detta ersättas via hemförsäkringen men hur och på vilket sätt skadan har inträffat spelar också in och kan vara avgörande för ifall du kan få några pengar eller ej. Ifall din mobil blir stulen från ditt hem ersätts den utan problem men ifall du har den med dig på stan eller fest etc kan det vara så att den vanliga hemförsäkringen inte täcker upp stölden.

Exakt i vilka situationer du kan få ut pengar för din mobil om den går sönder är svårt att säga. Det beror lite på vad som har hänt med den och i vilket sammanhang. Det finns en tilläggsförsäkring som heter allriskförsäkring men som även kallas för drulleförsäkring vilken täcker stölder och ifall man helt enkelt är lite klumpig och råkar tappa mobilen i marken eller i vatten etc. Denna försäkring täcker in ifall du blir av med telefonen genom fickstöld eller liknande även om du skulle vara iväg någonstans. I vissa fall kan du förmodligen även få ut pengar på din vanliga försäkring i dessa fall men det är inte garanterat. Det gäller alltid att du själv inte har ökat risken för skada genom att t ex göra något eller att behandla din mobil på ett ansvarslöst sätt osv.

Din hemförsäkring gäller t ex inte ifall du har tappat eller glömt din mobil, även om den sen senare skulle bli stulen till följd av detta. Det är alltså viktigt att hålla reda på mobiltelefonen och att vara försiktig med den. Repor och märken etc på din mobil är t ex inte heller tillräckligt för att få ut pengar från försäkringen och samma gäller för problem som uppstår med tiden genom helt vanlig användning. Det är bra att läsa villkoren från försäkringsbolagen noga så att du vet vad som gäller.

Din mobil kommer med garanti

Ifall mobilen går sönder av sig självt, alltså att den bara slutar fungera utan att du har gjort något med den eller att den råkat ut för en olycka, så kan du förmodligen utnyttja garantin. Denna gäller t ex år eller annan tid, vilket du kan få reda på när du köper din mobil, och skyddar dig mot att mobilen helt enkelt slutar fungera på grund av ett tillverkningsfel eller liknande.

Ifall din mobil går sönder på detta vis och är relativt ny kan det vara smart att först ta den tillbaka till säljaren så att du kan se vad som kan göras där. Kanske kan de laga den åt dig eller ge dig en helt ny mobil i ersättning. I det fall du inte kan få ut något på garantin kan du sedan gå över till att kolla vad din hemförsäkring kan ge för skydd. Kanske går det att få ut pengar här.

En hemförsäkring har självrisk

Något som man aldrig ska glömma är att man har en självrisk när det gäller skador på egendom. En självrisk är ett belopp av en viss storlek som man själv måste betala ur egen ficka innan dess att försäkringen tar över och betalar resterande belopp. Hur stor självrisken är varierar mellan försäkringar men det går ofta också att själv välja om man vill ha en lägre självrisk eller en högre.

Självrisken för förstörd och skadad egendom är för en hemförsäkring normalt som lägst 1500 kr. Ifall din mobil blir förstörd eller stulen etc måste du alltså i första hand själv betala självrisken. Din hemförsäkring går sedan in och betalar resterande belopp för en ny (likadan eller likvärdig) mobiltelefon.