Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Hemförsäkring - Stöld

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste hemförsäkringen!

En hemförsäkring är egentligen en samling med olika försäkringar som täcker in sådant som kan tänkas hända dig eller din egendom. Hemförsäkringen gäller både för dig och alla andra som är folkbokförda på samma adress, så det räcker om du har en hemförsäkring till hela familjen. En försäkring som täcker in stöld finns med och ingår i hemförsäkringen. Denna brukar normalt kallas för egendomsförsäkring.

Egendomsförsäkringen täcker in skador på din egendom. Detta gäller både sådant som du själv äger men även saker som du har hyrt eller lånat så länge det är för privat bruk. Ifall din egendom skulle skadas kan du få ut pengar på försäkringen men det gäller även ifall du blir bestulen. Sådant som försvinner vid stöld ersätts genom försäkringen men du ska komma ihåg att du ofta får betala en självrisk innan du får ut resterande pengar från försäkringsbolaget.

När du får ersättning för stöld och när du inte får det

Det här med att bli av med saker har alltid varit lite jobbigt och det blir inte bättre av att det är svårt att veta när man kan få ut pengar på sin försäkring och när den inte gäller. I din hemförsäkring finns en egendomsförsäkring som ger skydd för din egendom i hemmet och som betalar ut ifall dina saker skulle bli förstörda eller stulna. Denna försäkring gäller dock huvudsakligen i hemmet eller i anslutning till detsamma. Det är i första hand när du har haft inbrott och du har blivit utsatt för stöld som du har möjlighet att få pengar.

Sådana saker som du har med dig ut på stan så som mobiltelefon, ipod, kamera eller liknande kan tyvärr hamna utanför skyddet från den vanliga hemförsäkringen. Försäkringen gäller ofta inte för stöld när du är iväg från hemmet eller när du blir utsatt för fickstöld eller liknande. Skulle du bli rånad kommer din försäkring betala ut ersättning men det är lite andra regler om du bara råkar bli av med någonting på t ex en fest eller när du är på stan.

Allriskförsäkring / Drulleförsäkring

Det finns en tilläggsförsäkring som du kan teckna i samband med att du tecknar en hemförsäkring. Denna kallas för allriskförsäkring men brukar också ofta gå under namnet drulleförsäkring. Den täcker in lite mer än den vanliga egendomsförsäkringen genom att erbjuda ett skydd vid t ex oförutsedda skador på egendom och olyckor som resulterar i skadad egendom. Detta innefattar exempelvis ifall du råkar tappa din mobiltelefon i toaletten eller din tv i golvet när du ska möblera om vardagsrummet. Det är sådant som normalt inte ersätts av en hemförsäkring men som är ganska bra att ha.

Just när det gäller stöld är det även en bra idé med just en allriskförsäkring. Då hemförsäkringen ofta inte täcker in stölder som sker på stan, t ex att du blir av med din Ipod när du tittar åt ett annat håll, så behöver du skydd från annat håll. Allriskförsäkringen täcker även in just fickstölder och förlust av stöldbegärlig egendom eller kontanter som försvinner på annan plats än just i hemmet.

Att tänka på när det gäller hemförsäkring och stöld

Det är av flera skäl en ganska bra idé att åtminstone fundera på att skaffa även en allriskförsäkring som tillägg till sin vanliga hemförsäkring. Hemförsäkringen ger ett grundläggande skydd för din egendom och ger ersättning för stöld i vissa lägen. Vill du dock ha ett mer omfattande skydd och se till att du får ut pengar är det inte fel att fundera på ett tillägg. Då vet du att det inte spelar någon större roll var eller hur du blir bestulen.

Du ska alltid tänka på att det finns hårda krav från försäkringsbolagen när du blir av med någonting eller blir bestulen. Framför allt kan du få problem ifall du har varit oaktsam med din egendom. Med detta menar man att du inte har skyddat din egendom tillräckligt, t ex att du lämnat någonting obevakat eller förvarat det på en plats där det lätt kan bli stulet. Ifall försäkringsbolaget kommer fram till att du har varit oaktsam kan detta leda till att du inte får ut några pengar på försäkringen, även om du har en tilläggsförsäkring.

Följ oss på Facebook