Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Husvagnsförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste husvagnsförsäkringen!

En husvagnsförsäkring består huvudsakligen av samma saker som en bilförsäkring men med vissa förändringar. Den största skillnaden mellan en vanlig fordonsförsäkring eller t ex en husbilsförsäkring är att en husvagn inte behöver en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen krävs bara för fordon medan en husvagn ju inte kan köra på egen hand utan en bil som drar den. En husvagnsförsäkring består alltså endast av en halvförsäkring eller en helförsäkring. Vad detta innebär ska vi gå igenom nedan.

En husvagnsförsäkring kan ha olika bra skydd

När du ska försäkra din husvagn måste du bestämma dig för hur bra skydd du vill ha för husvagnen. Det som finns att välja på är halvförsäkring och helförsäkring, där den senare som namnet säger har ett mer övergripande och bättre skydd för husvagnen.

Halvförsäkringen

Normalt ingår en trafikförsäkring och en delkaskoförsäkring i halvförsäkringen men eftersom en husvagn inte har någon nytta av en trafikförsäkring (skador på människor eller andra fordon / annan egendom ersätts av trafikförsäkringen som tillhör bilen som drar husvagnen) så är det huvudsakligen bara delkaskoförsäkringen. En halvförsäkring för din husvagn kommer att ersätta skador vid brand eller stöld. När det gäller stöld blir du ersatt både ifall någon stjäl själva husvagnen och ifall någon bryter sig in och tar sådant som finns inuti, eller om någon tar t ex extradäck, takräcken eller andra tillbehör.

Du har även rättsligt skydd ifall du skulle hamna i en rättstvist och behöver betala advokatkostnader eller andra rättegångskostnader. Även om du förlorar och tvingas betala motpartens rättegångskostnader. Du har även rätt till ersättning om du känner behov av att söka hjälp efter att du varit med om t ex en olycka. Kostnader för psykolog eller liknande betalas då via försäkringen. Det ingår också en ansvarsförsäkring som ersätter kostnader som du kan tänkas bli skyldig till om din husvagn kommer i rullning och kraschar in i annans egendom eller om vattentanken går sönder osv. Slutligen finns det möjlighet att få ersättning för avbruten resa ifall det inträffar något som gör att du måste avbryta din resa, om husvagnen blir stulen eller inte går att använda.

Helförsäkringen

Förutom att du får allt det som ingår i en halvförsäkring så får du även en vagnskadeförsäkring, vilket är den del av försäkringen som huvudsakligen ersätter skador på själva husvagnen. Du har sedan tidigare visst skydd men via vagnskadeförsäkringen har du även ersättning ifall du råkar ut för en olycka eller på annat vis skadar husvagnen. Förutom skador som uppkommer vid exempelvis en krock har du även ersättning ifall din husvagn blir vandaliserad eller skador uppstår genom annan slags skadegörelse. Dessutom är du skyddad mot andra oförutsedda olyckor som inte nödvändigtvis behöver inträffa när du är på vägen, som t ex om en lyktstolpe välter över din husvagn eller liknande.

Övrigt bra att tänka på när det gäller husvagnsförsäkring

Något som är bra att veta är att du oftast kan få ersättning upp till ett extra högt belopp för lös egendom som finns i husvagnen, så som kläder och andra prylar. Eftersom en husvagn inte bara är ett stort släp utan även ett hem så har man ofta med sig mycket saker, till ett högt värde. Det kan även vara en bra idé att kolla upp vilka eventuella tilläggsförsäkringar som finns ifall du känner att du vill ha ett bättre försäkringsskydd. En husvagn eller husbil har betydligt fler användningsområden än en vanlig bil varför det ibland kan vara bra att ha skydd som inriktar sig på lite mer specifika lägen.

Följ oss på Facebook