Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Livförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste livförsäkringen!

En livförsäkring är helt enkelt en försäkring som betalar ut pengar ifall du skulle avlida. Att ha en livförsäkring innebär en bra trygghet för din familj ifall du avlider. Det ger dem ekonomiskt andrum så att de t ex kan bo kvar i det gamla huset, betala räkningar och anpassa sig till att ha en fast inkomst mindre i framtiden.

Du kan själv välja hur mycket du vill att försäkringen ska betala ut ifall du dör. Beloppet varierar en del beroende på försäkringsbolag men det kan ligga på mellan 200 000 och 500 000 som minst och upp mot 3 000 000 som mest. När du tecknar försäkringen väljer du vilken summa du skulle vilja få ut ifall någonting skulle hända och du avlider och beroende på ditt val får du också betala mer eller mindre för din försäkringspremie.

Åldern spelar en stor roll

Din ålder har en ganska stor betydelse för livförsäkringen och den kan komma att spela en viktig roll i flera olika situationer. Varje försäkringsbolag har lite egna villkor för vad som gäller här så det är alltid viktigt att kolla upp din försäkring noga innan du bestämmer dig. För det första finns det ofta regler för hur gammal du får vara när du tecknar en livförsäkring. T ex ska du vara minst 18 år (men det är ju inget ovanligt) och sedan finns det normalt en regel för hur gammal du får vara som max för att kunna teckna försäkringen. Detta varierar men kan t ex vara runt 55 - 60 år.

Vidare slutar en livförsäkring ofta betala ut pengar vid en viss ålder. Även detta varierar som vanligt beroende på var du tecknar försäkringen och ibland kan det variera ganska mycket. Vissa försäkringsbolag har som regel att försäkringen slutar gälla när du är 60 medan andra betalar ut tills du är 75 år. En livförsäkring som gäller lite längre kan dock ha andra villkor som t ex säger att värdet på det belopp som betalas ut minskar med en viss summa (eller viss procentsats) varje år från att du nått en viss ålder. På detta vis kanske du kan få ett skydd längre men samtidigt så minskar vidden av detta skydd hela tiden mer och mer.

Annat bra att veta om livförsäkring

I vissa fall kan en livförsäkring ingå i ett större paket som t ex en trygghetsförsäkring där även olycksfallsförsäkring eller sjukförsäkring ingår. Dock går det nästan alltid att skaffa en livförsäkring separat om du känner att du vill ha den tryggheten men inte vill ha de andra delarna. I många fall kan dock de lite större paketen vara ganska välbalanserade och är klart nåt att överväga.

Din livförsäkring betalar ut när du avlider och pengarna kan betalas ut på lite olika sätt. Ifall du inte bestämmer något speciellt så betalar försäkringen normalt ut till ditt dödsbo och då får make och andra arvingar pengarna. Det går dock även att ställa ut försäkringen på en specifik person och det går hur bra som helst att t ex välja att ge alla pengarna till någon som egentligen inte har rätt att få något genom arvsrätten. En livförsäkring är alltså inte på något vis kopplad till dina vanliga tillgångar och delas inte upp enligt arvsrätten, i alla fall inte om du väljer att specificera vem du vill ska få pengarna när du dör.

Slutligen är det kanske bra att veta att en livförsäkring normalt gäller i hela Norden, dygnet runt. Även om du skulle spendera all din tid i ett grannland så som Danmark eller Finland har du ändå lika bra skydd. Ifall du åker utanför Norden har du normalt samma bra skydd under en viss period men om du planerar att stanna borta länge, t ex längre än ett år, så kan det kanske innebära att försäkringen blir ogiltig. Om du har planer på att vara utomlands och utanför Norden så länge är det en bra idé att kontakta försäkringsbolaget och se vad du kan göra för att se till att du fortfarande har en giltig livförsäkring.