Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Studentförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Jämför och spara dina pengar!

Flera försäkringsbolag erbjuder vad de kallar för en studentförsäkring. Detta är i regel en variant på en vanlig hemförsäkring för dig som är student. Skillnaden mellan en studentförsäkring och en hemförsäkring är i de flesta fall inte speciellt stor men det kan vara så att vissa saker i en studentförsäkring är mer anpassade för studenter och de speciella förhållanden som man lever under som student.

Det kan t ex vara en hemförsäkring som är lite mer inriktad på hyresrätter eller studentlägenheter eller som har mer förmånliga villkor när det gäller försäkring av cykel och lite annat av det slaget.

En av de viktigaste skillnaderna är dock att en studentförsäkring även är anpassad till en students begränsade budget och är alltså i de flesta fall billigare än en vanlig hemförsäkring. Försäkringspremien är ofta en hel del billigare när du tecknar en studentförsäkring. I många fall är en försäkring av detta slaget den första hemförsäkring du skaffar då man ofta flyttar hemifrån för första gången när man börjar studera. Då är det inte fel med en lite billigare försäkring, även om den kanske inte är riktigt lika heltäckande. Du har också ofta en lägre självrisk vilket betyder att du inte behöver betala lika mycket ur egen ficka innan försäkringen sätter in och betalar resten.

Detta ingår normalt i en hemförsäkring / studentförsäkring

Du får ett ganska bra skydd av en hemförsäkring och samma skydd får du normalt även genom en studentförsäkring. Du har för det första en egendomsförsäkring som ersätter dig ifall du skadar eller förlorar din egendom på något sätt. Detta gäller även prylar som du har hyrt eller lånat. Du har skydd ifall du blir överfallen, t ex misshandlad eller våldtagen. Du får då pengar för vård och bortfall av arbete osv.

Försäkringen innehåller även en ansvarsförsäkring som innebär att du får ersättning ifall du skulle råka skada någon annan eller deras egendom och på detta viset bli skadeståndsskyldig. Och ifall du råkar i en rättstvist eller ett brottsmål kan du även få ersättning för rättegångskostnader och advokatkostnader från en rättsskyddsförsäkring. Slutligen finns normalt en reseförsäkring som täcker ifall du t ex blir sjuk eller skadad när du är utomlands, vilken gäller i upp till 45 dagar. Ska du vara borta längre kan det krävas en tilläggsförsäkring.

Annat bra att veta om studentförsäkring

För det första finns det några saker som handlar om hemförsäkring i allmänhet som är bra att veta då en studentförsäkring i princip är en hemförsäkring som är anpassad för studenter. T ex är det bra att veta att en hemförsäkring gäller inte bara dig utan alla som bor på samma adress och dessutom är folkbokförda på den adressen. Ifall du bor tillsammans med någon räcker det alltså att ha en hemförsäkring då denna täcker alla personer på samma adress.

Ifall du blir av med din cykel eller någonting annat på grund av stöld är det genom din studentförsäkring du kan få pengar till att köpa en ny. Försäkringen täcker in stöld av många olika saker men i vissa fall är det lite svårare att få ut pengar på försäkringen. T ex Ipod, digitalkamera och annat smått men värdefullt som du tar med dig ut kanske inte i alla lägen täcks av din studentförsäkring. Vad det än är för någon pryl är det alltid viktigt att du tar hand om den på ett bra sätt.

För att din försäkring ska gälla måste du alltid ha varit aktsam, vilket innebär att du måste se till att du har bra uppsikt över den och inte förvarar den någonstans där den lätt kan bli stulen osv. Detta är extra viktigt att tänka på ifall du ska ut på krogen eller liknande.

En studentförsäkring täcker in många olika saker men ibland hamnar vissa saker utanför försäkringen. Att veta vad som ingår och vad som inte igår är alltid bra och ibland kan det även vara en bra idé att skaffa några tilläggsförsäkringar. Det blir en lite högre kostnad men du får väga detta mot risken att du råkar ut för någonting. Ibland är det värt pengarna. T ex kan du få en så kallad drulleförsäkring, som ofta kallas för allriskförsäkring hos försäkringsbolagen, vilken skyddar dig mot oväntade olyckshändelser som inte täcks in av en vanlig studentförsäkring eller hemförsäkring.