Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Information och guider om lån

Blå pil

I menyn hittar du alla våra artiklar. Klickar du på en av våra menykategorier så dyker alla artiklar i den kategorin upp.

Låna / Låna pengar

I den här sektionen finner du information och tips om allting som har med lån och att låna pengar att göra. Du kan läsa mängder av artiklar inom olika kategorier så som bolån, privatlån, mikrolån, amortering, räntor, låna med och utan säkerhet och mycket mer än så.

Vi har artiklar som innehåller nyttig information, guider och hjälp som gör det möjligt för dig att ta reda på så mycket som möjligt om olika typer av lån och allting som är relaterat till lån. Vi hjälper dig även att hitta bra och billiga lån genom att erbjuda länkar till banker och långivare som har den typ av lån som du är ute efter.

Att tänka på när man lånar pengar

Lån är en stor del av din privatekonomi då det ofta handlar om ganska mycket pengar och dina månatliga utgifter påverkas av räntor och amorteringar etc. Att låna pengar är dock ibland en nödvändighet, speciellt om man vill köpa någonting dyrt så som en bil eller en bostad. Med tanke på att lån både är en ganska stor post i din ekonomi och att det är svårt att helt undvika lån eller krediter så är det också en viktigt sak att ha koll på.

Du som funderar på att låna pengar vill givetvis försöka hitta ett så bra och prisvärt lån som möjligt, ett lån som är enkelt att hantera och som dessutom har låg ränta och andra kostnader. För att kunna hitta ett bra lån krävs det att man vet hur ett lån fungerar och vilka saker som påverkar kostnaden för lånet osv. Det är alltså som vanligt, att ju mer man vet ju bättre är det.

Ett lån innebär ett extra tillskott i din kassa, vare sig det är ett stort tillskott i form av ett bolån som gör att du kan köpa en bostad eller ett lite mindre tillskott i form av ett privatlån eller SMSlån. Det man ska tänka på är att det också alltid innebär en kostnad, för du ska inte bara betala tillbaka det du har lånat utan även en avgift i form av ränta. Ofta får du även betala ytterligare avgifter så som uppläggningsavgift, aviseringsavgift och liknande, vilket kan bli en del pengar totalt.

För dig som ska låna är det viktigt att ha koll på hur mycket ditt lån kommer att kosta totalt. Kolla hur mycket det kommer att kosta dig varje månad i ränta och avgifter och sedan hur mycket det kommer att kosta dig totalt, under hela lånets löptid. Då kan du se både om du tycker att du har råd att ta lånet (för du måste ju ha tillräckligt mycket pengar över varje månad för att kunna täcka ränta och amortering) och att det känns värt att låna på det stora hela.

Jämföra lån alltid viktigt

Det som oftast hamnar i fokus när det gäller lån är kostnaden för lånet och att man givetvis ska ha råd att ta det lån som man vill ha. Eftersom det rör sig om ganska mycket pengar över tid så är det av stor vikt att ta sig tid att jämföra olika lån innan man bestämmer sig. Precis som med andra saker som man köper, oavsett om det är en fysisk vara eller en tjänst, så kan priserna variera en hel del.

Om man inte ser över sina alternativ är risken att man väljer ett lån som är klart dyrare än det behöver vara. Om man ska köpa en ny tv tittar man ju ofta runt på olika alternativ och försöker pressa priset. Då kanske man använder sig av jämförelsesidor så som Pricerunner eller Prisjakt och väljer den butik som är billigast. Varför skulle man då inte göra samma sak när man tar ett lån? Vanligen är det minst lika dyrt att ta ett lite större lån som att köpa en tv eller liknande, så det borde vara lika självklart att vara prismedveten när man lånar.

Vi har försökt samla information om alla typer av lån och krediter och på ett enkelt sätt förklara hur de fungerar och samtidigt ge en del tips som kan hjälpa dig i dina val. Vi går igenom lånevillkor, räntor och avgifter, hur man hittar billiga och prisvärda lån av olika slag, vad man ska tänka på när man jämför lån och en hel del olika mer specifika saker som kan vara bra att veta. Du får t ex tips på vad du ska tänka på när du väljer privatlån, när du ska förhandla om ditt bolån eller när du jämför lån. Ta ditt beslut efter att du har kollat upp långivarna och jämför direkt.

Ju mer kunskap man har om något ju enklare är det att göra rätt val. När du vet exakt vad du ska titta efter och vad som är viktigt när det gäller lån kan du även hitta bättre alternativ. Du kan själv göra en jämförelse för att se vilka alternativ som är likvärdiga och mest prisvärda. Här på sidan finns även omfattande jämförelse av olika typer av lån som du kan använda för att se vilka långivare / banker som har lägst räntor och avgifter, vilka som lånar ut trots betalningsanmärkning, lånebelopp och en hel del annat.