Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Negativ reporänta idag - några tankar

Idag meddelar Riksbanken att den nya reporäntan sänks ytterligare och hamnar på minus, vilket är historiskt. Den nya reporäntan är - 0,10 procent och det gör att vi har ett extremt ränteläge som huvudsakligen gynnar oss men i vissa fall också kan vara negativt. Några tankar om det hela går att läsa i detta inlägg.

Ingen har väl missat att vi just nu har superlåg ränta. Vi har nu och har ganska länge haft ett väldigt lågt ränteläge och det påverkar givetvis ganska många olika saker i Sveriges ekonomi och i vår privatekonomi. Vi kan t ex njuta av väldigt billiga lån, framför allt bolån men även privatlån. Det är även riktigt låg skatt på Investeringssparkontot - vilket är det nya “heta” sättet att spara långsiktigt - tack vare att skatten baseras på stadslåneräntan från året innan. Denna ränta påverkas givetvis också av den låga reporäntan.

Negativ reporänta

Företagen och aktiemarknaden påverkas till största del positivt eftersom det finns så mycket pengar att investera och pengar är “billiga” just nu. Eftersom man vill undvika att investera i räntebärande papper, som ju inte har mycket att komma med, är aktier ett bra alternativ. Ganska många saker gynnas av en låg ränta och ganska många av dessa kan påverka din plånbok.

Något som dock istället påverkas negativt är räntan på sparkontot. Ju lägre reporänta ju lägre blir även räntan på ditt konto. Just nu är det många banker som har nollränta på sina bankkonton, t ex ditt lönekonto eller kontot som ditt bankkort är knutet till. Det är faktiskt inte helt lätt att hitta ett vettigt sparkonto just nu, med en godkänd ränta. De flesta har väldigt dåliga räntor och även de sparkonton med bäst ränta är inte så mycket att hänga i julgranen.

Vad innebär en negativ reporänta?

Trots att Sveriges ekonomi ser ut att vara ganska bra och att vi går åt rätt håll anser Riksbanken att vi fortfarande har alldeles för låg inflation och att vi behöver jobba med reporäntan (och kanske en del andra penningpolitiska verktyg) för att tvinga fram det resultat man vill ha på lite sikt. När nollräntan infördes kändes detta som en ganska drastisk åtgärd men på senare tid har det istället varit tal om att gå ner på en negativ ränta.

Torsdagens presskonferens avslöjar att Riksbanken väljer att sänka reporäntan till - 0,10 procent, vilket alltså är en negativ ränta. Även om detta är en aningen drastisk och historisk åtgärd innebär det inte så mycket nytt jämfört med hur läget var igår eller förra veckan. Lånen kommer troligen bli ännu lite billigare (bolånen kommer hamna på en väldigt låg nivå som de flesta med lån troligen uppskattar väldigt mycket) medan räntorna samtidigt troligen går ner ytterligare.

Negativ reporänta kan bli negativ ränta på ditt konto

Problemet är att de stora bankerna redan har 0 % ränta på en del av sina konton.Med en negativ reporänta kan det tänkas att det faktiskt blir negativ ränta på ditt bankkonto också. Detta skulle i princip innebära att du får betala lite pengar till banken varje år för att få ha dina pengar på deras konto. Istället för att du får ränta på dina pengar så tar banken en liten slant av dig. Skälet till att det kan bli så här är för att banken själva får betala pengar för att ha sina pengar liggande på centralbankens konton. Deras höjda kostnader brukar tyvärr gå ut över oss kunder.

Det låter ju inte så jätteskoj att banken tar pengar från dig för att du har pengar insatta på deras konto när du faktiskt gör banken en tjänst och lånar ut dina pengar till dem. I och för sig är det nog inte jättetroligt att bankerna väljer att införa en negativ ränta på sina sparkonton utan det skulle i så fall i troligen bara gälla t ex lönekontot och transaktionskonton.

Att införa en negativ sparränta på konton är inte något som bankernas kunder skulle uppskatta så jag tror att de flesta banker gärna vill undvika att göra detta. Även med - 0,10 % reporänta så skulle jag gissa att bankerna håller sig till nollränta på sina bankkonton istället för att sänka till negativ ränta. De vågar nog helt enkelt inte riskera det dåliga rykte som en sådan sak skulle föra med sig. Risken att folk tar ut sina pengar och lägger dem i madrassen är lite för stor och även risken att de byter till en bank som låtit bli att sänka räntan under noll.

Ifall reporäntan skulle sänkas till mer än - 0,10 % är det dock kanske svårt att ignorera läget för bankerna. De har helt enkelt inte råd att ligga allt för långt från reporäntan, så då är det inte omöjligt att det faktiskt kommer en negativ ränta från åtminstone vissa banker. Stefan Ingves har dessutom inte stängt dörren för ytterligare sänkningar av reporäntan framöver om det anses vara nödvändigt.

Enda frågan man har är egentligen vad som ska göras ifall Sverige verkligen hamnar i en ekonomisk kris. Just nu är det mesta ganska bra och vår ekonomi är faktiskt helt ok. Arbetslösheten går ner och börsen går bra osv. Trots detta har vi minusränta. Om det faktiskt går dåligt på allvar, vad ska man då göra för att lösa problemen? Gå ner på flera procents negativ ränta? Detta är en intressant fråga för framtiden.

Följ oss på Facebook