Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bankkort

Ett bankkort är kortet för dig som letar efter ett betalningskort som går att använda på många ställen men som inte har någon kredit kopplad till sig. Mastercard och Visa ger bägge ut kort av denna typ. Då det är väldigt smidigt att använda dessa kort har de blivit mycket populära. För närvarande finns t o m över 7 miljoner kontokort som är utgivna i Sverige. Det allra populäraste av dessa är just Visas bankkort. Antalet butiker som kortet funkar i är svårt att säga men i Sverige fungerar Mastercard och Visakort i alla butiker där man kan betala med kort vilket är de flesta. Ytterst få vanliga butiker tar inte mot betalning via kort.

Fördelen med bankkort är att pengarna som sagt var dras direkt från kontot. Det går alltså inte spendera pengar som du inte har utan då säger kortet ifrån. Då det inte finns någon kredit kopplad till kortet är det även möjligt för personer under 18 år att skaffa bankkort. Ett bankkort skaffas smidigast hos den bank som du för tillfället är kund hos. Alla har detta till sina kunder och det skiljer inte speciellt mycket i villkor eller priser.

Det har nämligen flera fördelar med kortbetalningar för butikerna så som att de helt enkelt slipper hantera kontanter i lika stor utsträckning och att det faktiskt minskar risken för rånförsök. Desto mindre kontanter som det finns att få tag i desto mindre byte kan en rånare få med sig och då minskar även risken att ett rån försökts. Utomlands finns det också massor av butiker där det går att använda detta kort för att betala ett inköp med. Det är dock inte lika säkert att butikerna tar kort i vissa länder, vi i Sverige är verkligen i framkant när det gäller att ta emot betalning med kort. Annars finns det uttagsautomater där pengar kan skaffas för att betala inköp.

Kostnad

Det tillkommer oftast en avgift om man vill ha ett bankkort. Men denna är inte speciellt hög utan ligger på max några hundra kronor på år. Vissa alternativ finns som är billigare eller inte kostar något men då tillkommer det istället ofta en avgift ifall man gör uttag i automater, eller är antalet gratisuttag begränsade. Anledningen till att kostnaden för ett bankkort kan vara lite högre än för kreditkort är att utgivaren också vill tjäna pengar. Då de på kreditkort har intäkter i form av ränta osv kan kostnaderna hållas nere. Eftersom bankkortet alltid drar pengarna direkt från ditt konto finns det inga intäkter av detta slag för dem och därför finns det istället en avgift.

Annars kostar det normalt inget att använda kortet om det bara handlar om vanliga transaktioner. Det som ofta kostar pengar det är när uttag eller liknande görs utomlands. Kostnaden för denna typ av uttag ligger vanligtvis mellan 25 -40 kr per gång om det inte är Euro man tar ut. Om det blir frågan om växling när man köper något utomlands tillkommer det en växlingskurs på cirka 1,5 % av summan.

Hitta ditt Kreditkort

Du kan jämföra effektiv ränta på krediten och årsavgift för kortet och även se antal räntefria dagar för din kredit. Jämför kreditkort nedan eller kolla i vår stora jämförelse av kreditkort och betalkort.

Utgivare / KreditkortÅrsavgiftEff. räntaKreditgränsRäntefritt
Swedbank - GuldSwedbank - Guld495 kr10.19 %100000 kr55 dagar
SwedbankSwedbank195 kr10.88 %60000 kr55 dagar
ICAICA324 kr11.24 %100000 kr60 dagar
SEBSEB195 kr11.32 %150000 kr60 dagar
Nordea - Guld MasterCardNordea - Guld MasterCard470 kr12.1 %100000 kr55 dagar
Handelsbanken - AllkortHandelsbanken - Allkort250 kr14.3 %100000 kr45 dagar
Nordea - CreditNordea - Credit160 kr15.52 %50000 kr55 dagar
MoreGolf - MasterCardMoreGolf - MasterCard295 kr16.04 %?55 dagar

Kolla in vår stora jämförelse av kreditkort