Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Spara på - Transport, Kläder & Nöje

Transport

Att ta bilen när man ska göra något är mycket smidigt men detta kommer med ett pris då det kostar pengar att åka. Självklart beroende på vilken typ av bil du har blir kostnaden olika per mil. Konsumentverket har räknat lite på detta och deras exempel visar på att en gammal bil kostar runt 25 kr per mil och att en ny bil kostar över 40 kr per mil. Åker du därmed mycket bil blir kostnaderna totalt per månad mycket stora. Kan man strunta i bilen 10 mil per månad skulle detta bli en besparing på 250 kr och uppåt.

Att inte använda bilen som pendling till jobbet är ett klassiskt spartips. Att åka kollektivt sparar dig väldigt mycket pengar på lite sikt. Ett personligt exempel är när jag körde en sommar cirka 8 mil per dag till jobb då arbetstiderna var sådana att det var omöjligt med kollektiv transport. Samma sträcka som en släkting också åkte men som kunde åka kollektivt. Kostnaderna för mig som åkte bil var sådana att jag på en dag fick lägga ut lika mycket pengar som släktingen gjorde under hela veckan. Besparingen på att ta kollektiv trafik kan utan tvekan ligger på flera tiotusentals kronor per år.

Det finns alltså massor av pengar att spara på att inte köra bil lika mycket som tidigare. Tänk själv igenom ifall du verkligen måste ta bilen hela tiden. Har du tre ärenden att göra är det exempelvis bättre att göra dem vid ett tillfälle än att åka flera gånger. Istället för att åka och handla tre gånger i veckan med bilen så åk istället och handla en gång per vecka. Veckohandling är i sig också är ett bra spartips då det även ger möjlighet att planera mat och handla relativt billigt.

Vill du hitta ett antal spartips för bilen kan du besöka vår avdelning för spartips till bilen. Du kommer där finna ganska många tips stora som små som kan hjälpa dig att få ner bilkostnaderna.

Kläder

Har man små barn behöver man självklart köpa en del kläder när man växer. Känner du andra som har barn som är äldre kanske du kan få lite kläder av dessa, det är vanligt att de vill bli av med kläder som inte längre kan användas. Vidare är det ju så att t ex underkläder slits och att man därmed behöver köpa några nya par strumpor. Utöver detta är det sällan man egentligen behöver köpa kläder. I princip skulle man utan problem klara sig på två par byxor och några tröjor. Sen skulle det vara tråkigt men som tur var har vi nästan alltid mer kläder än så från början. Ta därför och använd dina redan inköpta kläder istället för att lägga pengar på nya. Det är bättre att använda pengarna till att betala tillbaka lån eller annat. Sen när man fått bättre ordning på ekonomin kan man igen börja köpa kläder.

Nöje

Det säger sig ganska självklart att nöje inte är något som man kan prioritera när det är dåligt med pengar. Detta gäller ju de nöjen som kostar pengar. Att göra saker som inte kostar pengar det ju inga hinder för. Går du t ex på bio en gång i månaden och nu är två personer som går kostar detta runt 200 kr per månad eller 2 400 kr per år. Nöjen kostar tyvärr ofta ganska mycket pengar så här finns det pengar att spara på. Tänk därför igenom vilka nöjen du unnar dig för tillfället och fundera sedan igenom om de verkligen är värda pengarna i förhållande till att kunna få en stabilare ekonomi. Det finns också många gratisgrejer att göra som ofta kan vara minst lika trevliga. Visst kräver det ofta lite mer tanke innan du kommer på dessa men då tänkande är gratis blir det värt att lägga ner lite kraft för att komma på bra och gratis nöjen.

Kanske får man tänka som så att man drar in på en del saker nu för att ordna upp ekonomin och då kan man unna sig saker igen senare när det har blivit bättre ekonomiskt. Om du kan spara pengar ett tag och betala av eventuella skulder kan du dra ner på dina månadskostnader över tid och då är det snart pengar över till nöje i budgeten igen. Ofta är det en specifik insats som behövs under en begränsad tid och lyckas man med den kan det snabbt se ljusare ut igen och man börjar få pengar över.

Besök nästa artikel i våra serie - Spara på - Mat, barn och försäkring

Öppna ett sparkonto

  • Ikano Bank erbjuder olika typer av sparkonton. Dels sådana där du binder upp en viss summa under en tid och får en högre räna men även vanliga öppna sparkonton.
  • BIGBANK sparkonto passar för dig som har mer än 10 000 kr att spara och som kan avsätta dem på en bestämd tid. De erbjuder nämligen ett fasträntekonto där pengarna en viss bindningstid och som för detta ger än bättre ränteavkastning..
  • Avanza Bank är värda att kolla upp ifall du funderar på att starta ett sparkonto. Det går även t ex att köpa aktier och placera pengar i fonder hos Avanza.
  • Akelius Spar är ett alternativ för dig som letar efter ett sparkonto med mycket hög ränta. Hos Akelius kan du välja mellan ett antal olika kontotyper som alla har lite olika fördelar och nackdelar. Dock kan du bara spara 50 000 kr som max i varje konto.

  • 4Spar är ett alternativ att kolla upp ifall du ska spara pengar. Du kan hos dem få en bra ränta men bra att veta är att det inte går att spara mer än 50 000 kr.

Följ oss på Facebook