Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Färre privatlån tas hos storbankerna

En ny undersökning av SCB visar att storbankerna tappar en hel del privatlånskunder samtidigt som så kallade nischbanker plockar upp de flesta av dessa kunder. Det har även blivit en hel del fler privatlån / konsumtionslån på senare år. En ökning med 81 procent de senaste 11 åren.

Nischbanker tar fler privatlån

Man kan tro att storbankerna skulle vilja roffa åt sig en stor del av kakan när det gäller privatlån, men sanningen är att de faktiskt inte har gjort det. Och att de kanske inte ens försöker så hårt. Storbankerna har faktiskt tappat från att ha haft ca 46 procent av privatlånen 2010 till att endast ha en marknadsandel på 28 procent nu.

De som framför allt har scoopat upp dessa långivare är så kallade nischbanker, alltså lite mindre banker och sådana som specialiserar sig på en viss typ av lån (privatlån, billån eller vad det nu kan vara).

Säljfinansieringsbolag, som kanske framför allt jobbar med e-handeln, typ Klarna, Qliro och liknande aktörer, har också ökat en hel del. De hade en nästan obefintlig marknadsandel 2010 men i och med e-handels framgångar och att det blivit allt vanligare med sådan betalningslösningar samt fakturaköp och avbetalningsplaner så har de också fått klart större del av kakan.

Visserligen har de bara totalt 6 procent av konsumtionslånen nu men den siffran var bara 1 procent för 10 år sedan, så det har ändå blivit en rejäl ökning för dem. Kortbolagen ligger dock kvar på samma siffra som de gjorde tidigare, nämligen runt 12 procent av marknaden.

Varför tappar storbankerna?

Det låter lite konstigt på ett vis att storbankerna skulle ha tappat så mycket av marknaden för konsumtionslån / privatlån. Men som jag skrev tidigare så verkar de ha satsat lite mindre på denna typ av lån och kanske inte har tyckt att den är viktigaste verksamheten när de måste välja.

Det har även dykt upp en väldig massa nya långivare de senaste 11 åren. Många nya banker av alla de slag. Ett antal banker som är ganska stora men som kanske inte får räknas in som klassiska “storbanker”. T ex Ica Banken, IKANO Bank, Länsförsäkringar Bank, Resurs Bank osv.

Även en stor mängd banker och långivare av lite mindre storlek har dykt upp, där de t ex erbjuder lite mindre privatlån och lån till folk som har svårt att få låna hos de större bankerna. Jag gissar att många lån som tas är av folk som inte har den bästa kreditvärdigheten eller som kanske borde undvika att låna, men som ändå letar efter en långivare.

När de kan få ett lån hos en av de nya nischbankerna som erbjuder privatlån med lite högre ränta men kanske lite lägre krav, så är det dit de söker sig istället för att ansöka och nekas hos storbankerna.

Det vi kan se är att storbankerna inte verkar tycka att privatlån är den viktigaste delen av deras verksamhet. Bolån är desto viktigare för dem istället samt att de säkerligen gärna vill få de kunderna som är ute efter stora privatlån.

Större privatlån har de troligen också en större andel av på lånemarknaden, då de större bankerna fortfarande oftast erbjuder bland de lägsta räntorna. De gillar stabila kunder som tar stora lån som de kan tjäna pengar på under en längre tid och kanske är mindre nöjda över smålån, som de då låter andra aktörer få istället.

Följ oss på Facebook