Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur tar man ett lån utan fast inkomst?

Det finns många olika saker som kan göra att det blir svårt att få ett lån. En av dessa saker är att man inte har en fast inkomst. Det kan vara så att man har ett vikariat eller att man jobbar lite olika småjobb eller att man helt enkelt inte har ett jobb / är arbetslös. Många långivare kräver att man har fast inkomst men inte alla och det finns möjligheter även för dig som hamnar mellan stolarna.

När man kollar på lånevillkoren från en bank eller långivare står det ofta som krav att man ska ha fast eller regelbunden inkomst. Skälet till detta är att långivaren vill vara säker på att man klarar av att betala tillbaka sitt lån. Så långt är det inte speciellt konstigt. Med det innebär tyvärr att en del av dem som vill låna inte blir godkända trots att de skulle klara av att betala tillbaka ett lån.

En del långivare formulerar sig annorlunda. De skriver istället att du ska ha en årsinkomst på ett visst belopp som lägst. Detta betyder att du har lite mer utrymme att röra dig på. Du kanske inte har en fast inkomst men du kan ju fortfarande tjäna pengar så att du kommer över gränsen. Kanske får du tillräcklig lön från ett vikariat eller så kanske du helt enkelt tjänar pengar på annat sätt, genom investeringar etc. Det som spelar roll är att du under ett år tjänar ett visst belopp, vilket gör att du kan få låna.

Fast inkomst är inte allt

Bara för att man är utan fast inkomst betyder det ju inte att man inte har råd att återbetala sitt lån. Tyvärr är en del banker och långivare ganska strikta och har bestämda kriterier som de går efter. En del långivare är dock lite mer flexibla och inser att det finns många olika delar som spelar in när man avgör ifall någon klarar av ett lån.

När man ansöker om ett lån gör långivaren en kreditprövning vilket i princip är en kontroll av din ekonomi. Man kollar hur mycket du tjänar, eventuella skulder och ifall det finns betalningsanmärkningar etc. Allt detta är viktigt att veta för att kunna bedöma återbetalningsförmågan. Då vissa långivare direkt nekar ett lån ifall vissa kriterier inte möts finns det en del som försöker väga samman alla viktiga delar innan de tar ett beslut. Hos dessa kan man ofta få låna även om man inte har fast inkomst, så länge man har stabil ekonomi i övrigt.

Underskatta inte att prata med din bank

Många tänker på banken som en stenhård jätte som inte går att resonera med och som bara tar sina beslut baserade på pengar. Detta är dock inte helt korrekt. Visst måste alla långivare alltid väga in finansiella risker i sina beslut och de kan inte låna ut pengar hur som helst, men det finns ofta klart mer utrymme att röra sig på än man tror.

Har du en bank där du samlat alla dina finanser är det ofta inte alls en dum idé att prata med dem om ett lån. Ifall du inte har en fast inkomst kan du ändå gå dit och prata igenom din situation med någon på banken. Förklara hur du kan klara av att betala lånet och visa att du har en tillräckligt god ekonomi etc. Det handlar inte bara om siffror utan om att banken tror på dig och din förmåga. Ge det en chans.

Långivare värda att testa

Ifall du letar efter ett bolån är det lite enklare att få ett lån utan fast inkomst. Här har du en säkerhet för lånet (din bostad) som gör att långivaren känner sig lite tryggare. Inte alla långivare ger dig ett bolån om du inte har fast inkomst men det finns alternativ så som Freedom Finance eller Bluestep. Dessa långivare är kända för att hjälpa folk som normalt kan ha svårt att få lån. Ifall du har en medlåntagare (t ex en förälder) är det klart lättare att få ett lån, även från banker som SEB.

För privatlån är det lite hårdare krav eftersom banken inte har någonting som säkerhet ifall du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Freedom Finance brukar vara ett bra alternativ även här då de inte har lika hårda grundkrav som många andra. Dock måste man givetvis godkännas efter en kreditprövning precis som vanligt. Du kan även leta efter andra långivare som kräver en viss årsinkomst snarare än en fast årsinkomst. En medlåntagare funkar ofta även för privatlån, så det kan också vara ett alternativ.

Är du bara ute efter ett litet lån på några tusenlappar (ett mikrolån / SMSlån) är det ofta inte lika hårda krav. Då kan du normalt få ett lån så länge du har en vettig ekonomi. Detta innebär ofta att du inte har betalningsanmärkningar men det är inte heller alltid ett hinder. Kolla in vår jämförelse av mikrolån för bra alternativ.

Följ oss på Facebook