Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Inte lika många snabblån hos Kronofogden

Det har senaste åren varit en hel del problem med att folk tar snabblån / smslån och sedan inte kan betala dem och att detta leder till att ärendet hamnar hos Kronofogden. Speciellt stort är problemet med unga som får bekymmer med den här typen av lån. Förra året har dock färre snabblån hamnat hos Kronofogden än tidigare.

Färre snabblån hos Kronofogden

Att det varit lite bekymmersamt med snabblån som inte betalas ordentligt har de flesta nog koll på då det skrivs ganska mycket om det och det finns en allmän skepsis till den typen av snabba och små krediter med lite högre kostnader. De senaste åren har antalet ärenden hos Kronofogden som beror på snabblån ökat ganska mycket, vilket har oroat många.

Enligt statistiken från förra året har det dock blivit ett trendbrott och antalet ärenden av det här slaget minskade med runt 8 procent. Förra året var det ca 49 200 ärenden hos Kronofogden till följd av obetalda snabblån. Från att ha sett en del ganska stora ökningar tidigare är så är detta trevliga siffror, men det är fortfarande en bra bit kvar innan man kan vara nöjd.

Även om minskningen inte är jättestor får man ändå se det som ett ganska stort framsteg med tanke på att det varit ganska stora ökningar från år till år innan dess samtidigt som det finns väldigt många aktörer som erbjuder snabblån och smslån. Om man ser minskningen i ljuset av hur mycket marknaden har ökat så är det inte så illa ändå.

Trots denna positiva vändning så finns det ändå en liten sorgkant på det hela och det är att andelen ungdomar som får problem hos Kronofogden pga snabblån fortfarande har ökat från året innan. 22 % av alla ärenden är personer i åldrarna 18 till 25 år. Ökningen är inte så stor men det är ändå en ökning, vilket är lite ledsamt.

Både privatpersoner och långivare har ett ansvar

Det har på senare tid blivit lite hårdare tag när det gäller snabblån och mikrolån och något man vill komma åt är långivarnas kreditprövningar och vilka de beviljar lån till. Tanken är att man ska ha lite hårdare krav och göra sin kreditprövning lite mer noggrant så att man fångar upp fler personer som inte borde få ett lån.

Vem som helst har givetvis rätt att ta ett lån och den som vill ta ett snabblån ska så klart för göra det också. Det är dock alltid viktigt att man har en god ekonomi när man lånar så att man kan betala tillbaka lånet ordentligt, vilket tyvärr inte alltid är fallet, speciellt för unga. Många yngre lockas att ta ett snabbt lån för att köpa något som de inte har råd med och skjuter tankarna på betalningen framför sig.

Att göra på det viset är givetvis inte bra men samtidigt har ju varje person ansvar för att ta sina egna ekonomiska beslut. Det ansvar som ligger på långivarna i detta fall är att göra en ordentlig bedömning av den ansökandes ekonomi och bestämma ifall personen får låna utifrån de regler som finns uppsatta. Denna kontroll måste vara bra och reglerna måste vara så pass strikta att man inte kan låna ifall man inte har råd att låna.

Med lite tur kan informationen om denna typ av lån bli bättre, marknadsföringen av snabblån bli lite mindre aggressiv och kreditprövningarna lite striktare. Om folk vet att snabblån är relativt dyra och att de som har sämre ekonomi inte beviljas lån så finns det nog möjligheter för denna låntyp att bli lite mer allmänt accepterad.

Följ oss på Facebook