Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Jobbig matematik vid högre boränta

Att boräntan är på väg upp är ganska troligt. Den har redan gått upp en del och det finns mycket som pekar på att den kommer att höjas ytterligare inom en ganska snar framtid. En högre ränta innebär ju i sin tur nästan alltid högre kostnader för folk som har bolån. Det man dock inte tänker på är hur mycket en höjning av räntan kan komma att påverka ekonomin, något som jag tänkte ta upp lite här.

Det är inte orimligt att boräntan kommer att gå upp ytterligare någonstans runt 2 %. Det låter kanske inte så jättemycket om man bara ser på siffran i sig, två ynkliga procent. Det kanske inte heller är så farligt med en räntehöjning så länge man har en viss buffert eller om man ett relativt litet bolån men för dem som har stora bolån, som är många gånger större än inkomsten, kan en högre ränta ha större påverkan än man kanske först kan tro.

För att räkna lite på den jobbiga matematiken behöver vi ett exempel. En del har större bolån medan andra har lite mindre. Ett större bolån kan t ex vara någon som har ett lån som är 7 gånger större än inkomsten. Ifall boräntan skulle gå upp med 2 % måste man komma ihåg att den här personens lön skulle behöva öka med hela 14 % för att den ekonomiska situationen fortfarande ska vara på samma nivå som den var innan boräntan höjdes.

14 % är en ganska stor ökning och det är ju inte direkt lätt att öka sin lön över huvud taget, speciellt inte med så många procent. En ökning av räntan som alltså kanske inte känns så farlig kommer att påverka ekonomin mycket för folk som har stora bolån och tvinga dem till högre inkomster alternativt en bräckligare ekonomisk situation.

Följ oss på Facebook