Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Konsumentverket pratar med snabblåneföretag

Långivare som erbjuder snabblån och SMSlån brukar vara i blåsväder då och då av olika anledningar. Det händer att de får ris för att de godkänner lån till personer som inte har tillräckligt bra betalningsförmåga. Nyligen bjöd konsumentverket in till en informationsträff där de går igenom lite hur de jobbar och vad långivarna bör ha i åtanke inför framtiden.

Många långivare slarvar tydligen med sina kreditprövningar. De gör en kreditprövning för att kolla upp den potentiella låntagarens ekonomi men ofta tittar de bara på just inkomsten och struntar i att kolla upp sådant som skulder och vilka andra utgifter som kan tänkas finnas.

Konsumentverket har tidigare gjort kontroller och då har det visat sig att samtliga lånegivare som undersöktes faktiskt slarvade med detta i varierande utsträckning. Alla dessa långivare fick en varning och de måste ändra sina rutiner och göra mer noggranna kontroller framöver.

Det informationsmöte som hölls var till för att prata om vad som krävs av snabblåneföretagen. Man går igenom Konsumentverkets arbete, lagarna som finns och avtalsvillkor etc. Tanken är att företagen ska få en bättre överblick så att de bättre kan följa de regler och riktlinjer som finns.

Det är bra att Konsumentverket tar tag i det här och ser till att någonting händer. Det är viktigt att konsumenterna skyddas och när det gäller lån kan skyddet också innefatta att inte godkänna lån ibland. Ifall man inte har en ekonomi som klarar av ett lån blir det nästan alltid sämre ifall man får ett lån och sedan inte har råd att betala. Då blir det bara ännu dyrare och fler kostnader.

Att slarva med kreditupplysningen innebär att man kan råka godkänna folk som inte borde godkännas och visst förstår man att långivarna vill och hoppas att de ska hitta fler kunder som kan låna men det får inte gå så långt att de godkänner folk som definitivt inte borde få ett lån bara så att de kan tjäna mer pengar.

Följ oss på Facebook