Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Lån - en av de stora kostnadsposter i din privatekonomi

I en hälsosam privatekonomi kan det givetvis finnas ett och annat lån. Det är vanligt att man har ett bolån men det kan även tänkas finnas något privatlån som använts till en renovering eller någon annan större kostnad. Ofta är det inget som helst problem att ha några lån och att betala av dem men ifall man har en aningen oordnad eller dålig ekonomisk situation kan lånen vara en stor kostnad. Dock kan man ofta spara in pengar just här.

Den som någon gång har tittat på TV3's Lyxfällan vet att folk då och då kan hamna i ganska stora ekonomiska bekymmer och oftast inbegriper dessa bekymmer att man drar på sig stora skulder. Det kan vara obetalda räkningar och sådant men det är många gånger även dyra lån som man har tagit vid ett eller flera tillfällen för att få råd att betala av andra räkningar eller skulder.

Lån stor kostnadspost

När man är i ett svårt läge och behöver pengar lite snabbt är det lätt hänt att man tar ett lån med ofördelaktiga villkor. Man får en klart högre ränta än om man hade varit i en bra ekonomisk ställning och kunnat jämföra och välja det allra bästa alternativet. Sådana dyra lån som man drar på sig blir snabbt en väldigt tung kostnadspost i månadsbudgeten och har man ett flertal lån så blir det ganska mycket pengar.

I Lyxfällan brukar de ha en stor tavla där de visar upp hur mycket pengar som går åt till olika poster i privatekonomin så som boende, bil och resor, mat och kläder etc. Där har de även en post som heter just lån. Denna post brukar ofta vara stor och dra en väldigt stor del av de totala pengarna varje månad. Det är just sådana här problem som man vill undvika.

Förebyggande åtgärder

Bäst är givetvis att inte försätta sig i den situationen alls. Ifall man inte drar på sig några dyra lån så slipper man problemen som de innebär. Det kanske kan ses som ett aningen mesigt råd eftersom det bara fungerar för en del personer, men det är ändå något jag vill ta upp.

För dig som har en bra ekonomi handlar det inte om att du inte kan ta ett lån - det handlar bara om att du ska välja ditt lån med omsorg. Kolla så att du får ett bra lån med bra villkor och en konkurrenskraftig ränta. Speciellt i dagsläget bör du kunna få en låg ränta eftersom reporäntan till och med ligger på 0 procent just nu. Det finns billiga privatlån att få.

I Sverige finns ganska många olika banker och långivare att välja mellan när man ska ta ett privatlån. Antingen kan man själv titta igenom alla alternativ (t ex via nätet) eller så kan man hitta någon som har sammanställt en stor mängd långivare och jämför räntor och avgifter etc. Vi här på Ekonomi-portalen.com har ju själva stora jämförelser.

Ett annat steg är att använda en låneförmedlare som har samlat många långivare bakom sig (ofta runt ett 20-tal) och då ansöka om lån via dem. Du skickar endast in en enda ansökan och behöver endast en kreditkontroll i ditt namn. När du ansökt får du svar från alla de långivare som är intresserade och kan jämföra deras anbud och ta det med bäst pris. En stor låneförmedlare i Sverige är exempelvis Lendo.

Att välja ett billigt lån är ett bra alternativ för att undvika att dra på sig allt för stora månadskostnader men det är även alltid värt att fundera på om man verkligen behöver låna alls. Kanske finns det ett bättre alternativ. Att välja att spara ihop pengar till något är nästan alltid det bästa alternativet men nackdelen är att det tar längre tid. Vilka andra möjligheter som finns beror lite på vad du tänkt använda lånet till.

Att komma bort från dyra lån

När man väl har skaffat de dyra lånen och de äter upp månadsbudgeten är det svårare att lösa problemet. Givetvis är det bäst att så snabbt man kan helt enkelt lösa dyra lån för att slippa de höga räntekostnaderna men det är inte alltid så lätt. Man måste ju få pengarna till att lösa lånet någonstans ifrån.

Har du pengar kvar från det lån du tagit kan du alltid välja att betala tillbaka det direkt. Det finns ingen bindningstid på privatlån och man kan alltid betala in extra när som helst. Har du tagit ett för dyrt lån som du egentligen inte har råd med är det aldrig dumt att lösa det igen rakt av.

Ifall du inte har några pengar för att lösa lånet kan du fundera på att sälja något. Om du använt pengarna du lånade till att köpa en dyr sak kan du lämna tillbaka den igen (om du har möjlighet att göra det) eller själv sälja den. Du kan även sälja andra saker av värde för att få in extra pengar som kan hjälpa dig tillbaka på rätt spår. Med pengarna du får in kan du återbetala lånet.

Att samla dyra lån är ett begrepp som blivit populärt och om man gör det på rätt sätt är det en bra lösning. Det innebär att man tar ett stort lån med låg ränta för att betala av alla dyrare smålån med hög ränta (plus eventuella kreditkortsskulder och liknande). Poängen är huvudsakligen att bli av med alla de dyraste lånen och deras dyra månadskostnader till förmån för ett mycket billigare lån men som bonus får man även mer överskådlighet genom att man bara har ett enda lån att betala av.

Kan du inte få ett stort lån för att lösa dina skulder så får du börja arbeta den hårda vägen. Då måste du helt enkelt arbeta bort ett dyrt lån i taget. Du gör det genom att spara in så mycket du kan på andra saker i din budget och lägger de pengarna på det dyraste lånet du har. Du betalar av detta lån så snabbt du kan och fortsätter sedan med nästa och får en snöbollseffekt för varje lån du lyckas få bort. Du kan läsa vidare i vår egen metod för att sanera dina skulder för mer info.

Följ oss på Facebook