Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Nu visar bankerna snittränta på bolån

Från den 1 juni ska alla banker presentera en snittränta för hur mycket deras kunder har fått i boränta. Tidigare visade bankerna bara listpriser men dessa priser återspeglade inte vad man verkligen kunde få och många betalade för mycket för sina bolån. Nu kan folk se vad alla andra i snitt betalar och får på så vis en hint om vad som är rimligt att vänta sig.

Idag fredag räknar vi med att alla banker presenterar snitträntan. Trots att de nya reglerna från FI skulle börja gälla från den 1 juni så var inte alla banker ute med sina siffror på måndagen. Skälet var att reglerna säger att efter varje månads slut har bankerna fem dagar på sig att sammanställa förra månadens siffror, vilket gör att nya ska upp den 5:e varje månad. Detta tolkades lite olika och vissa banker dröjde med sina siffror.

Nya snitträntorna sparar pengar åt svenskarna

Finansinspektionen tvingar banker via snittränta på bolån

Många har glömt eller har av något skäl låtit bli att pruta / förhandla om sitt bolån, vilket har lett till att de också betalar klart mer för sitt lån än nödvändigt. Det går i princip alltid att pruta på lånet och förhandla ner priset, i olika utsträckning givetvis men i regel går det att få ganska mycket lägre ränta. Nu när räntenivån är lägre så blir det givetvis också mindre märkbart men det är fortfarande en stor del av räntan man kan slippa.

Även om man bara lyckas pruta t ex 0,4 % så är det ändå ganska mycket pengar varje år som man slipper lägga på bolåneräntan. Det är pengar som man kan använda till klart bättre saker. 0,4 % låter givetvis inte så mycket men kan vara så mycket som en fjärdedel av den totala räntan i dagens låga ränteklimat. Om man kunde pruta bort en fjärdedel även senare, när räntan är högre, så gör det stor skillnad i hur mycket man måste betala varje månad.

Vad är det då för bra med en snittränta?

Det fina med att bankerna skriver ut snitträntan är att man enkelt kan se ungefär vilken ränta som går att få. Man inser att man inte behöver acceptera räntan rakt av som den är utan att den går att påverka. Du kanske inte kan få exakt samma ränta som snittet men det öppnar ändå upp för att du aktivt försöker påverka din ränta och få en bättre deal.

Nu i början är det inte säkert att snitträntan är så jättelåg, detta med tanke på att det faktiskt är så pass många som inte har prutat eller varit för dåliga på det fram till idag. Det gör att man inte ska använda den räntan som en guide som visar exakt vad man kan få för ränta som lägst just nu utan mer som en bra påminnelse att det går utmärkt att förhandla med banken om bolåneräntan.

Med tiden kommer snitträntorna gå ner för alla banker, efter hand folk blir mer medvetna och bättre på att utnyttja sin position som bankkund med t ex prutande och hot om att gå till konkurrenterna. Då kommer snittet säkerligen ligga en bra bit under listräntorna och på sikt kan man alltså troligen använda dessa siffror som en fingervisning vad man faktiskt kan räkna med att få för ränta.

Hoppa över prutandet och gå rakt på de låga räntorna

I princip innebär detta att en del av processen med att pruta och förhandla med banken om bolånet försvinner och man kan hoppa direkt till slutmålet - den låga räntan. Eftersom banken redan har presenterat vad de i snitt ger för ränta och att du också vet om vad som är rimligt att kräva så kan ni helt enkelt börja där direkt.

Visst finns det utrymme att förhandla ännu mer med banken. Det finns det alltid eftersom alla har olika ekonomiska förutsättningar och olika aspekter utifrån vilka banken bedömer situationen. Man kan få ränterabatter om man är helkund hos en specifik bank eller om andra specifika villkor uppfylls osv, så man behöver inte nöja sig med att få samma ränta som snittet. Många har ju givetvis också lägre än snittet och det kan även du sträva efter.

Du ska veta att ca 90 procent av alla de som försöker pruta på sin bolåneränta också lyckas så när du sätter dig ner vid förhandlingsbordet har du redan från början ett bra läge. När du nu också har en snittränta att utgå ifrån och att stödja dig på kommer det bara bli ännu enklare.

Om det i dagsläget och tidigare har varit så att väldigt många inte har prutat på sitt bolån och således fått klart högre ränta än de hade behövt så kan vi nog tänka oss att det med tiden nu kommer bli fler och fler som prutar och får lägre räntor. Sakta men säkert kommer det troligen att plana ut så att snitträntorna blir ganska nära vad en medelsvensson har som lägst i ränta. Den dagen blir en bra dag, där vi slipper betala överpris för våra bolån och där öppenhet och rättvisa har en större roll.

Följ oss på Facebook