Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Svenskarnas skulder högre än någonsin tidigare

Vi svenskar har större skulder nu än vi någonsin haft tidigare. Ökningen har också varit riktigt stor de senaste 10 - 15 åren. Vi har i princip tredubblat våra låna under 2000-talet. Samtidigt som vi har klart större lån har även räntan blivit lägre och lönerna högre. Det gör att vi klarar av större lån och det väger upp ganska mycket, men det är fortfarande en klart större risk.

En artikel i DN tar upp att vi svenskar lånar mer pengar än någonsin och att vi 2012 ligger på en rekordnivå. Den här nivån är tre gånger så hög som den var 1999 och under 2000-talet har hushållen haft ganska stora ökningar när det gäller lån.

Med högre löner och låga räntor har det blivit möjligt att låna klart mer. Det gör att vi svenskar har råd att ha större lån utan att det egentligen blivit direkt dyrare för oss. T ex betalar ett genomsnittligt hushåll en mindre andel av sina inkomster i räntebetalningar nu än på 90-talet.

Om man tittar på skulder i förhållande till disponibel inkomst (inkomst efter skatt och med bidrag inräknade) har dessa ökat ganska rejält - från ca 90 % till 170 %. En allt större post i ekonomin är lån och när skulderna är så pass stora i förhållande till inkomsten finns det alltid stora risker.

Det är framför allt om räntan börjar gå upp som folk kan få problem. Just nu ligger räntenivåerna riktigt lågt men det finns inga garantier för att de kommer att stanna på denna låga nivå. Om räntan ökar bara en del kommer en ganska stor grupp människor plötsligt få problem.

Det råder som vanligt delade meningar om hur stort problemet anses vara. Riksbankschefen Stefan Ingves varnar för att det kan bli en del problem om räntorna går upp medan andra inte ser lika stora risker i dagsläget. T ex väntas lönenivåerna öka i ungefär samma takt som skulderna, vilket gör att folk har råd att betala på sina skulder fortsättningsvis.

Oavsett hur man spekulerar är det ju dock alltid en risk att ha stora skulder och man bör se till att ha en ordentlig buffert för att klara av räntehöjningar och eventuella minskade inkomster i framtiden.

Följ oss på Facebook