Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ta inte ett bolån på falska grunder

Läste för ett tag sedan en artikel om hur personer vänt sig till en “liga” som specialiserat sig på att lura banker att betala ut bolån till personer som annars inte hade kunnat få ett lån. De har tydligen varit med och lurat banker att betala ut över 400 miljoner totalt, på felaktiga grunder.

Upplägget går ut på att personen i fråga kontaktar ligan, som sedan förfalskar anställningsbevis som säger att personen har en inkomst på t ex 34 000 kr. När de egentligen har klart lägre inkomst eller är arbetslös. Med den falska anställningen kan man få igenom ett bolån som annars aldrig hade kunnat godkännas.

Lura inte banken för att få bolån

Förutom falskt anställningsbevis och sådant så kan även ligan sköta det praktiska i kontakten med banken så att den som ansöker inte behöver göra något mer än att bara skriva under med sitt bank-id. Åtminstone när allt sköts på nätet.

När det behövs ett personligt möte så kan ligan coacha låntagaren om hur de ska säga och vilka lögner de ska använda för att inga misstankar ska fattas under mötet. Antingen kan de träffas eller göra det per telefon, för tydligen sägs det vara ganska lätt att luras.

Detta upplägg är givetvis inte tillåtet och att använda sig av en sån här liga, som kallar sig för låneförmedlare, för att lura bankerna är brottsligt. Både ligan och den som vänder sig till dem kan fällas för brott - i detta fall t ex bedrägeri, förfalskning och lite sådant.

Hela den här härvan har uppdagats av myndigheterna och de inblandade har åtalats, så de har på intet vis kommit undan, även om de fick hållas ett bra tag innan de åkte fast. De allvarligaste brotten har givetvis begåtts av ligan som har lurat banker systematiskt men även de som vänt sig till dem för att få hjälp med att få ett bolån har begått brott.

Givetvis ska man inte medvetet försöka lura banken

När banken avgör hur mycket du kan låna plockar de inte bara fram lite siffror slumpmässigt ur hatten. De baserar sitt beslut på din inkomst, dina befintliga skulder, betalningsanmärkningar och lite annat sådant.

Om du har en låg inkomst så kan du betala mindre i månaden för ett bolån i räntekostnad och amortering. Om du har befintliga skulder så kostar dessa varje månad och du har mindre pengar över. Det hänger ihop helt enkelt.

Om du på något vis kunde låtsas ha högre inkomst än du verkligen har så blid bedömningen felaktig. Du kan kanske då låna mer pengar och ha råd till en dyrare bostad. Men du ska också betala ut mer pengar varje månad. Något som du inte gärna vill misslyckas med. Om du inte klarar att betala dina lån så kommer det leda till bekymmer.

Det blir alltså inte så bra att försöka luras. Det handlar inte bara om att få banken att punga ut mer pengar utan om att du faktiskt också ska ha råd att sköta ditt lån. Om det inte sköts så leder det till fler avgifter (påminnelseavgifter, dröjsmålsränta osv) och på sikt kan det bli ännu värre.

Ett skuld som inte betalas kan gå till inkasso, där ytterligare avgifter läggs på och sen till Kronofogden. Där kan det uppkomma betalningsanmärkningar osv. Sen ska man inte glömma att ett bolån är ett lån där bostaden är säkerhet för lånet och banken kan komma att utnyttja detta.

Om lånet inte sköts och betalas kan banken ha rätt att sälja av din bostad för att få ut pengar nog för att lösa dina skulder. Så i slutändan är det ändå du som kommer stå med problemen. För just bolån har banken en väg ut som gör att det löser sig för dem, men det innebär inte att något löser sig för dig. Du kanske bara står utan ett tak över huvudet.

Tips för att fixa bolån

Att skaffa bolån är både enkelt och svårt. Allt beror på vad man har för grundläggande förutsättningar och vad man har för förhoppningar. Det finns givetvis inga magiska tips som gör att den som inte har något jobb och ingen inkomst automatiskt kan få låna en massa pengar på egen hand, men här kommer några bra tips rent allmänt.

Optimera din ekonomi

För att kunna låna behöver du en så hög inkomst som möjligt, så få skulder som möjligt och vettigt sparande / pengar på kontot. Ju högre lön ju bättre helt enkelt, vilket kanske inte är så konstigt. Det är inte så enkelt att höja sin lön hur som helst men man ska veta att den påverkar.

Att ha mycket pengar sparade till kontantinsatsen (den delen av bostadens pris man inte kan låna till) hjälper mycket. Det mesta man kan låna är 15 %, vilket blir olika mycket beroende på vad bostaden förväntas kosta. Om man behöver t ex 300 000 kr till kontantinsatsen men har 400 000 kr att använda så kan man ju då låna mindre från banken.

Ett bra tips är att börja spara så mycket pengar som möjligt så tidigt som möjligt innan man tänkt köpa bostad. Ju mer du kan samla ihop i sparande (det funkar fint att investera pengarna i t ex aktier / fonder och få avkastning på dem) ju bättre utgångsläge har du sen när du ska köpa. Att planera framåt är A och O.

Justera dina förväntningar och köp billigare

Kan du inte låna så mycket som du skulle vilja? Då kanske du har för höga krav helt enkelt. Du kanske vill köpa något som kostar 4 miljoner men inte har råd med mer än en bostad för 3 miljoner utifrån vad du har råd att punga ut varje månad.

Bolån handlar mest om vad månadskostnaden blir och du får därmed räkna på vad du kan få i ränta samt hur mycket du ska betala i amortering varje månad och se vad det blir. Om det blir något du rimligen klarar av (även om räntan skulle gå upp några procent) så är det ett ok pris på bostaden. Men annars är det helt enkelt för högt.

Man kan inte alltid göra så mycket med sin egen ekonomi när det gäller inkomst (det är inte superlätt att byta jobb och högre lön) så det kanske istället är i andra änden man får justera - vad man tänker sig att köpa. Hitta alternativ som är inom din budget - kanske kan du byta upp dig med tiden.

Låna tillsammans med någon annan

Att låna till bostad på egen hand har sina begränsningar. Man kan i princip låna mer ju högre årsinkomst man har. Men är man ensam så har man bara en lön att räkna in. Om man har en person att låna tillsammans med (medlåntagare) så kan man slå ihop inkomsterna och kanske dubbla.

Är man två, t ex om man är i en relation och ska köpa tillsammans, så har man andra möjligheter. Då kan man ha råd till dubbelt så dyr bostad. Att ansöka själv kan därför innebära ganska mycket sämre möjligheter än om man har en person till. Det är något man får anpassa sig till. Det går givetvis inte att hitta en partner snabbt bara för lånets skull, så ställ kraven utifrån vad du faktiskt klarar.

Det kan även gå att ta in en medlåntagare som inte är en partner, t ex en förälder eller liknande. Här kan man få hjälp på olika vis. Kanske har personen möjlighet att helt stå med på lånet eller så kan hen hjälpa till med pengar till kontantinsats eller kanske det finns en möjlighet att belåna denna personens bostad lite mer för att få loss pengar till ditt bostadsköp.

Viktiga är att vara på det klara med vad som gäller och att sköta betalningar osv så att ingen blir lurad eller får problem. Du har givetvis alltid huvudansvaret för att lösa det hela och betala alla räkningar för lånet - annars kan du utsätta en familjemedlem eller nära vän för dåligheter.

Följ oss på Facebook