Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur påverkar nollräntan din privatekonomi?

Nu har reporäntan sänkts igen och den sänktes med mer än vad man först hade pratat om så att den nu står på 0 procent. Reporäntan är alltså obefintlig i dagsläget. Skälet till att man gick från 0,25 % till 0 % är huvudsakligen att inflationen är så låg. Exakt vad det innebär med räntesänkningen ska jag gå igenom lite i detta inlägg.

Även trots att den svenska ekonomin är ganska stark och trots att konjunkturen pekar uppåt valde Riksbanken att sätta nya reporäntan på 0,0 procent den 28:e oktober. Det är en rekordlåg nivå så som vi inte direkt är vana vid att ha speciellt ofta. Skälet till att de valde att sänka räntan ännu mer och vara så drastiska att välja nollränta är helt enkelt att inflationen har varit för låg och man vill stimulera till lite högre inflation. Det är inte bara i Sverige som inflationen är dålig utan även i omvärlden och totalt sett tror man att det behövs lite starkare åtgärder för att nå önskad inflationsnivå på 2 procent.

Riksbanken säger också själva att eftersom reporäntan nu är så låg finns det extra stor risk att hushållens skuldsättning ökar (eftersom olika typer av lån som bolån och privatlån troligen får längre ränta) och de är lite oroliga över den utvecklingen. Man pratar om att försöka minska riskerna för problem genom att sätta in andra åtgärder för att minska hushållens sug efter att låna. Exakt vad det skulle vara för typ av åtgärder säger man inte så mycket om men det har ju tidigare t ex pratats om krav på amortering av bolån.

Hur påverkar nollräntan mig?

Den vanliga frågan som vi alla intresserar oss för är hur en lägre reporänta påverkar vår privatekonomi. En lägre styrränta leder huvudsakligen till att räntan på olika banktjänster blir lägre. Det har både bra och dåliga sidor. De bra sidorna är t ex huvudsakligen att lånen blir billigare i och med lägre räntor. Det som är mindre bra är att räntan sänks även på sparkonton och sådant, vilket gör att vi får lägre avkastning på våra sparpengar.

Billigare lån

Att vi kan låna billigt är givetvis bra på det stora hela. En låg reporänta ger låg ränta på bolån och troligen även på andra lån så som privatlån. Det är alltså kanske läge att låna pengar ifall du funderat på det.

Du kan räkna med att boräntan troligen sänks ytterligare lite den närmaste tiden även om den redan nu varit låg. En del säger att det kan vara tid att binda upp sitt bolån nu när det är så pass låg ränta. De fasta räntorna har varit riktigt låga och det går ju snart inte att komma mycket lägre än så här. Riksbankens prognoser säger att det borde vara låg reporänta ett bra tag framöver vilket ju gör att det känns ganska tryggt att ha kvar rörlig ränta på bolånen men det kan ju även tänkas att deras prognos inte slår in.

Ifall man vill ha lite mer säkerhet och tänker att det kanske inte kommer vara så här låg ränta speciellt länge framöver kan man se över att binda upp sitt bolån. De bundna räntorna är riktigt låga så man behöver inte direkt betala så mycket. Dock är det ju lite dyrare normalt att ha bunden ränta jämfört med att ha rörlig, så det är huvudsakligen ifall man känner att denna trygghet passar ens ekonomi.

Låga sparräntor

Redan tidgare var sparräntorna nere på obefintliga nivåer på många vanliga sparkonton hos stora svenska banker. Det blir inte direkt bättre nu när reporäntan är ännu lägre. Det kommer att fortsätta pressa ner sparräntorna och jakten på ett sparkonto med vettig ränta blir kanske ännu svårare.

Oftast får man leta aktivt efter ett passande sparkonto och det gäller att inte bli för passiv och bara nöja sig med den dåliga ränta som ens egen bank tyvärr har. Det finns fortfarande en del banker som försöker konkurrera med hyfsade räntor även om det inte är jättemycket att hänga i julgranen. Kolla runt och var inte rädd att flytta dina sparpengar till ett konto som har åtminstone lite avkastning.

Alternativet är att titta på andra sparformer så som fonder och aktier etc där man kan få avkastning på sina pengar på annat vis. Det är givetvis en liten risk men det finns många säkrare fonder och aktier där man kan spara lite mer långsiktigt och där man troligen kan fixa en avkastning som är 2-3 procent utan någon jättestor risk. Försök kolla lite vilka aktier osv som experterna rekommenderar för investeringar med låg risk.

Lite annat

En reporänta på noll procent kan påverka lite olika saker och det kan t ex innebära att den svenska kronan blir lite svagare gentemot andra valutor. Det innebär att det kan bli lite dyrare att t ex växla pengar till Euro, Dollar eller andra valutor när man ska ut och resa. Ifall du ska utomlands kan du alltså förlora en liten slant just på grund av växklingskursen. Likadant kan det bli lite värre ifall du köper varor från andra länder.

Räntan påverkar andra räntor så som räntan på investeringssparkonto och kapitalförsäkringar. Den räntan har ungefär halverats sen förra året. Hur räntan ska bli nästa år bestäms den 30:e november men det ser som sagt ut som att räntan kommer att ligga på ungefär halva nivån jämfört med tidigare.

Följ oss på Facebook