Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Trump har tagit över - vad kommer hända med ekonomin?

Hur absurt det än må vara – nu har Donald J Trump svurits in som USA:s president och har alltså makten. När vi fick reda på att Trump vunnit valet så gick faktiskt börsen uppåt. Nu när han har blivit insvuren har det sett lite sämre ut men det behöver inte hålla i sig. Frågan är hur ekonomin i USA och Sverige kommer att vara framöver med Trump som president? Ingenting är givetvis säkert men spekulera kan man ju alltid.

Hur påverkas världens ekonomi av Trumps presidentskap?

Trump har även nu ansvar för den så kallade fotbollen, vilket är en väska med allt som behövs för att kunna utföra kärnvapenattacker. Det senare känns klart oroväckande då Trump inte ens kan låta bli att gå till motangrepp och exempelvis kalla Maryl Streep överskattad så fort hon kritiserar något som han har gjort. En person med så stort ego och riktigt dålig självkontroll vill man ju inte ska ha tillgång till en av de farligaste prylarna i världen.

Just Trumps oberäknerlighet och förmåga att ta saker personligt gör att man inte riktigt vet vad man har honom eller vad han kan tänkas göra och det är också något som gör övriga världen och världens börser oroliga. När investerarna och börsen är oroliga så kan detta leda till nedgångar och allmän osäkerhet och det är något vi troligen får leva med under tiden Trump är president. Det gör också att det är svårt att spå allt för mycket om hur vår privatekonomi kommer att påverkas av USA och Trump de närmaste åren.

Några saker som Trump själv säger sig vilja göra

Det vi ”vet” om Trump och hans politik, som han har hållit fast vid genom sin presidentkampanj och även stod fast vid i sitt tal när han tog över som president är att han vill fokusera väldigt mycket på USA, landets ekonomi, välfärd och säkerhet. Han vill sätta USA i första rummet och förmodligen även andra rummet och verkar mindre bekymrad med hur omvärlden ska hanteras eller påverkas av det han gör. Han har kallats för protektionistisk och nationalistisk och det är förmodligen ingen överdrift.

Det verkar som att många olika avtal så som handelsavtal med exempelvis Kina, Mexiko och Kanada kan sägas upp eller åtminstone omförhandlas kraftigt. Trump säger sig vilja föra tillbaka jobben till USA och fokusera på det egna landet medan han utmålar t ex Kina som en ekonomisk fiende. Just Sverige kanske inte påverkas direkt av detta då handelsavtal med Europa troligen inte är lika hotade men indirekt kan företag påverkas om de har produktion och liknande i länder som drabbas.

Svenska företag som har intressen i USA kan alltså påverkas negativt på olika indirekta sätt och kan även påverkas av en svagare krona. Sådant som påverkar större företag kan på ett eller annat sätt med tiden också påverka oss svenskar t ex genom ökad arbetslöshet, högre priser på vissa saker eller nedgångar på börsen. Det är dock som med allt annat just nu att vi inte vet säkert vad som komma skall.

Turbulent börs att vänta?

Börsen påverkas av väldigt många olika saker och något som man inte gillar på börsen är osäkerhet. Det är just osäkerhet som gör att det går ner och blir instabilt. Så länge man vet säkert vad som ska komma är det inte så farligt, även om man räknar med att något dåligt ska komma, för då kan man förbereda sig på det dåliga. Det är när man inte vet som det blir dumt och då får man helt enkelt chansa istället. Ofta är det enklare att vara försiktig och negativ när man chansar, vilket leder till nedgångar då folk säljer av innehav i väntan på säkrare tider.

Inför valet gick börserna runt om i världen ner eftersom det var så mycket oroligheter och man var nervös för vad som skulle hända ifall Trump faktiskt vann valet. När det sedan blev så att Trump vann så uteblev den stora nedgången, som tur var, och det kanske berodde på att många ändå varit lite försiktiga med att ut segern i förskott och även för att Trump verkade mindre galen och mer försiktig när han talade om sin politik efter valvinsten. Då hade han t ex glömt bort att han skulle bygga en mur mot Mexiko och tonade ner andra kontroversiella saker. Folk tänkte då att han kanske ändå kan bli en ok president och oron minskade.

Sedan dess har faktiskt börserna runt om i världen, och framför allt USA-börsen, gått riktigt bra. Fram till fram till jul gick det spikrakt uppåt, utom i t ex Kina och liknande länder där man givetvis hade problem med att en Kina-fientlig president hade vunnit. Ett av skälen till att det går uppåt är förmodligen förhoppningar om att Trump ska ge USA:s ekonomi en stor boost genom ett antal åtgärder.

I år har det än så länge varit klart lugnare på börsen och det har varit både små uppgångar och nedgångar som har lett till att det egentligen inte har hänt så mycket under januari. USA-fonderna har helt klart tappat en del, men delvis kan det givetvis bara vara en reaktion på de tidigare uppgångarna och att vi nu har börjat återvända till samma nivå som i början av december.

Hur blir det med räntorna?

I Sverige är det tänkt att räntorna ska vara låga under ett flertal år framöver och kanske börja höjas igen någon gång i slutet av 2018. I USA kan det dock tänkas bli flera räntehöjningar som en del av Trumps paket för att stimulera ekonomin. Frågan är om höjda räntor i USA kan påverka Riksbanken att göra om sin prognos och börja höja räntorna i Sverige klart mer eller tidigare än det varit tänkt?

Man kan tänka sig att Riksbanken vill vara med och höja räntorna ifall Fed höjer räntorna mycket i USA så det är inte alls omöjligt att vi påverkas av detta i Sverige. Dock kan det även tänkas att Riksbanken kör sitt eget race och håller sig till sin ursprungliga plan. En del ekonomer verkar tro att USA inte kommer att påverka räntan i Sverige så länge inget väldigt galet händer på andra sidan Atlanten.

Det troliga är att vi fortsatt har riktigt låga räntor i Sverige de närmaste två åren och att det sedan sakta börjar gå upp igen. Vi ska dock givetvis hålla ett öga på utvecklingen i USA. Man måste tyvärr alltid vara beredd på att något oväntat inträffar, så man ska inte känna sig för säker. Att binda sitt bolån kan i dagsläget vara bra då de fasta räntorna är låga och det finns en viss osäkerhet framöver.

Trumps politik ger en tillfällig boost som mest?

Detta är vad som spås av t ex chefekonomen på Erik Penser Bank, Sven-Arne Svensson. Han tror att tillväxten kan öka en hel del under året tack vare Trumps olika planer och effekterna av dessa, men att det sedan kan vända mot slutet av året. Nästa år tror han att tillväxten kan vara tillbaka på runt 2 procent, vilket är ungefär genomsnittligt för USA efter finanskrisen.

Det verkar som att många hoppas att Trump ska åstadkomma en lika stor ekonomisk boom som Ronald Reagan gjorde på 1980-talet då tillväxten låg på 3,4 procent. Detta är dock förmodligen bara önskedrömmar då Reagan hade klart bättre förutsättningar när det gällde t ex en låg statsskuld, inflation och räntor etc. Trump har en uppförsbacke här medan Reagan hade ett klart bättre utgångsläge.

Vi kan givetvis inte med säkerhet säga nu hur Trump kommer att lyckas med sina planer och hur god tillväxt detta kan ge. Det verkar helt klart som att han sätter igång med sin egen politik direkt och han har redan varit snabbt framme och påbörjat åtgärder för att genomföra sådant som han varit besluten om att göra tidigare. En sådan sak var att börja jobba på att avveckla Obamacare, åtminstone delvis.

Det kan säkert tänkas komma fler sådana snabba beslut i veckan och framöver. Tyvärr verkar det som att Trump inte är speciellt intresserad av vare sig miljö, global uppvärmning eller något sådant så vi får hoppas att han inte sabbar planeten allt för mycket innan han får stiga åt sidan.

Följ oss på Facebook