Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Planera din mat och spara pengar

Matkostnaderna är en ständigt återkommande post i din månadsbudget och det går inte direkt att ta bort den posten heller. Mat måste vi ju alla äta för att överleva. Samtidigt är det även en av de poster i din budget som är mest flexibel och enklast att spara in på. Det finns dock två sidor av detta mynt – för matkostnaderna kan även gå upp om man inte sköter sig. Genom att planera sin mat och sina inköp kan man dock spara en hel del pengar och det ska vi gå igenom nedan.

Planera maten och ditt handlande och spara pengar

Som jag precis sa är matkostnaderna en sådan sak som går att påverka kontinueligt, från månad till månad eller till och med från vecka till vecka. De flesta räkningar är fasta så som hyra, försäkringar, abonnemang av olika slag. Elen, värme och vatten är inte helt fasta då man kan påverka dem och det går att spara pengar där, men oftast är det svårare att göra lika stora förändringar i sitt beteende här än för maten.

Det finns väldigt många bra spartips för att minska sina matkostnader men vi ska här fokusera på ett väldigt specifikt tips. Ett väldigt bra sätt att spara pengar på mat är att planera sina måltider och sina matinköp varje vecka. Om man låter bli att planera och bara kör på är risken stor att man handlar allt för ofta, att man handlar dyrare och fler matvaror och att man slutligen får en dyrare nota än om man hade tänkt till en gång extra i förväg.

Planering av vad man ska äta, vad man ska handla och hur man ska göra detta kan göra mycket för att spara pengar och det är ofta frågan om att hitta in i rätt rutiner. Normalt vill man hitta en bra rutin som man kan följa varje vecka, för när det gäller planering så är det ofta så att man antingen gör det hela tiden eller inte alls. Sällan har man bra planering vissa veckor och är dålig andra veckor.

Flera bra tips för att spara pengar genom att planera sin mat

Genom att ha bra planering går det att dra ner en hel del på matkostnaderna och det finns ett antal bra tips inom detta område som alla kan göra nytta. Jag ska ta upp några av mina bästa tips för att hjälpa dig att bli bättre på att planera maten och spara pengar.

Gör en veckomeny

Detta är något som egentligen är väldigt enkelt men som många säkert ändå inte gör. Du ska helt enkelt sätta dig ner på söndagen och bestämma vad som ska ätas hela nästa vecka. Det finns många fördelar med detta – exempelvis så är det enklare att planera in billigare maträtter, du har klart för dig vad du ska handla och kan storhandla, du kan göra matsedel utifrån erbjudanden och rabatter osv.

Det finns även flera fördelar som inte har med pengar att göra. Det kan t ex vara lite jobbigt att komma på någon bra mat att laga när man kommer hem från jobbet och är trött och hungrig och måste fixa middag. Bättre då att redan ha klart vad man ska  äta. Du riskerar inte att gå och handla snabbmat eller äta allt för dålig mat osv.

Storhandla istället för att småhandla

Detta är en viktig punkt för det är normalt inte billigt att småhandla. Om man handlar en gång i veckan (plus kanske en gång till för att fylla på något som tar slut eller som man har glömt) så brukar man spara pengar på detta. Man vet ofta exakt vad man ska ha, man köper bara det som man tänkt att man ska köpa och man har en bättre plan för hur man ska utnyttja det som köps.

När man småhandlar blir det mycket lättare att man köper onödiga saker så som godis och liknande men även att man slutligen köper dyrare mat. Har man ingen plan och slänger ihop en sådan i sista sekund är det ofta inte den bästa planen, speciellt om man också är stressad.

Köp inte mer än det du behöver

En risk med att småhandla eller att helt enkelt handla utan att ha en bra plan är att man ofta köper mer mat än man behöver och kanske har helt onödiga saker liggande i kylen. Sådan mat slängs tyvärr ofta eftersom det slutar med att man inte använder den i matlagningen. Om man bara har köpt på sig saker på måfå kan det mycket väl tänkas att de inte passar in i de maträtter som man slutligen väljer att laga. Då blir de liggande och blir gamla och dåliga.

Detta är ett problem som kan uppstå även om man är den duktige som ofta försöker utnyttja erbjudanden och rabatter. Kanske ibland extra mycket, eftersom man som prisjägare många gånger kan köpa en vara bara för att den är på extrapris och inte för att man verkligen har en plan för vad man ska göra me den.

Om du har varit i affären och kommer hem med ett antal saker som du inte hade tänkt köpa, även om det är bra saker så som falukorv, mjölk eller frukt, (som du har fått till ett bra pris dessutom) så kan det till slut innebära att du måste slänga en del av de sakerna. Man har ju ingen nytta av en falukorv om man inte också lagar någon rätt med falukorv. Det går givetvis att frysa in saker men det är inte alltid man gör det och ibland blir saker även liggande i frysen alldeles för länge.

Planera in matlådor när du lagar

En sak som verkligen kan spara pengar är att ha med sig en matlåda till jobbet istället för att äta köpmat. Det kan göra en enorm skillnad på din matbudget då det är så mycket billigare att laga egen mat jämfört med att köpa ute.

En bra och mättande matlåda kanske kan kosta 20 kr medan lunch ute kanske går på 70 kr (visst kan pris på både hemlagad mat och köpmat variera upp och ner, men på ett ungefär). Tänk dig då att du varje dag arbetsdag sparar 50 kr. Med tanke på att det är i snitt 21-22 sådana dagar varje månad så kan du alltså spara över 1000 kr i månaden på att äta mat som du tagit med dig hemifrån. Det är i mina ögon en rejäl skillnad – men det funkar bara om du planerar din mat lite.

Det du behöver göra är ju att se till att du alltid gör tillräckligt mycket mat till middag dagen innan för att det ska räcka till åtminstone en matlåda. Du kan göra storkok så att det räcker till fler dagar men det räcker givetvis att göra så pass mycket att det räcker till en matlåda till varje arbetande vuxen. Planera in hur mycket mat du måste laga för att det ska räcka till dagen efter också.

Det är ju dessutom mycket mindre jobb att laga lite extra mat när man ändå håller på jämfört med om man ska börja laga en helt ny måltid. Att göra några extra portioner är inte alls så svårt jämfört med att laga dessa portioner vid ett annat tillfälle, så vinsten är stor trots att insatsen är ganska låg.

Planering av mat / inköp har fler fördelar än bara ekonomiska

En stor fördel med att planera sin matsedel och sina inköp är att man kan spara mycket pengar men det är inte endast detta som är fördelen. Det finns många andra bra saker också, vilket gör det ännu bättre att bli duktig på att planera.

En fördel är att man kan äta bättre mat. Man kan äta nyttigare mat och välja sundare recept om man så vill. Om man skulle vilja äta bättre rent allmänt så kan man helt enkelt göra en meny som speglar detta. När man inte har en meny och kommer hem stressad och hungrig och har pressen på sig att fixa mat lite snabbt så blir det sällan alls lika bra. Kanske blir det snabbmat eller att man slänger ihop lite halvfabrikat. Snabbmakaroner och färdiga köttbullar kan vara gott men inte så näringsrikt.

Planering av mat kan hjälpa dig att gå ner i vikt, att äta nyttigare, att variera maten mer så att man får i sig både fisk, fågel och annat kött, mer grönsaker och så vidare. Det blir bättre mat och roligare mat och du slipper äta samma sak allt för ofta. Vill man få lite tips på maträtter så finns ju även Internet, där man kan hitta tusentals recept utan problem.

Som en ytterligare vinst är det ganska skönt att ha klart för sig vad man ska äta under veckan. Man slipper åka till affären och handla 5 gånger i veckan – det gör man huvudsakligen en gång och sen är man klar. Man slipper tänka ut en bra maträtt när man är trött i skallen efter jobbet.

Man kan också involvera barnen när man gör matsedeln för veckan för att hitta rätter som alla gillar. Detta gör att det blir mindre klag på mat som barnen inte gillar och en extra fördel är dessutom att man kan involvera barnen i processen med att bestämma bra och prisvärd mat. Om de får vara med och bestämma utifrån ekonomiska restriktioner inom en budget så kan de lära sig mer om att hantera pengar och att ha en budget, vilket i sin tur gör dem mer ekonomiska.

Följ oss på Facebook